Berettyóújfaluval közös rendezvények Váradon

Húsz nagyváradi és berettyóújfalui, illetve Bihar és Hajdú-Bihar megyei civil szervezet társult Berettyóújfalu város önkormányzatához és a váradi helyi tanács RMDSZ-frakciójához annak érdekében, hogy az idén is két helyszínen, színvonalas rendezvényekkel ünnepeljék meg a magyar kultúra napját. BIRÓ ROZÁLIA szenátor, korábbi frakcióvezető és MURAKÖZI ISTVÁN, Berettyóújfalu polgármestere ismertette a többnapos programsorozatot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Egy egész hetet felölelnek a január 22-i jeles nap köré csoportosított rendezvények, amelyek a művészetek, a kultúra több ágát felölelik, és a szervezők szándékai szerint változatos érdeklődési körben több korosztályt megszólítanak.
NAGYVÁRADON 19-én, szombaton 17 órától vetítik le ismét az Erdély nyugati ablakában című, Várad és Bihar megye épített örökségét bemutató dokumentumfilmet a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.
Hétfőn, január 21-én 17 órától az Ady-középiskola dísztermében a közösségi művelődésről tartanak fórumot, amelynek első állomása pénteken, 18-án délután Berettyóújfaluban volt. Vitaindítót tart Pomogáts Béla irodalomtörténész, meghívott résztvevő Fleisz János egyetemi tanár, Fodor József római katolikus püspöki helynök, Dénes Zoltán kanonok-plébános, a Debreceni Egyetem docense, a beszélgetést Porkoláb Lajos, a Hajdú-Bihar megyei Népfőiskolai Egyesület elnöke vezeti. Ugyanott 18 órától Meleg Vilmos színművész József Attila-estjét láthatják.
Kedden, 22-én, a magyar kultúra napján délelőtt a Szacsvay Imre Általános Iskolában 11 órától az elemistákkal találkozik Tóth Ágnes költő, író, 13 órától pedig a gimnazistákkal beszélget Markó Béla költő. Délután 5-től a színház emeleti előcsarnokában a kolozsvári Koinónia Kiadó négy új kötetét mutatják be, 19 órakor a színházban gálaesten adják át a Magyar Kultúráért-díjakat és életműdíjakat, továbbá a Jakobovits Miklós-díjat. Utána a Nagyvárad Táncegyüttes adja elő a Fekete Sáfrán című táncjátékát. A Partium Alapítvány jóvoltából a belépés ingyenes, meghívókat a körzeti RMDSZ-szervezeteknél lehet igényelni.
Szerdán, január 23-án 13 órakor a Bunyitay Vincze Könyvtárban a Szemfüles ifjúsági folyóirat szerkesztőivel találkozhatnak a kis olvasók; 17 órakor a Tibor Ernő Galériában nyitják meg a Bihari Népművészeti Egyesület jubileumi kiállítását.
BERETTYÓÚJFALUBAN hétfőn, január 21-én 14 órától a Sinka István Városi Könyvtárban Művelődni kicsit másképpen címmel a könyvek mai szerepéről értekeznek, kedden, 22-én pedig több váradi fellépő kapcsolódik be az ünnepi műsorokba: 14 órától a Matyi Műhely Bábszínház társulata adja elő Benedek Elek meséjét, Az aranytulipánt a Nadányi Zoltán Művelődési Központban; 15 órakor a városi könyvtárban dr. Takács Miklós egyetemi adjunktus kötetét mutatják be, amely Ady és Rilke istenes verseivel foglalkozik; 17.30-kor nyitják meg a művelődési ház Bihar Vármegye Galériájában Csathó Töhötöm nagyváradi festő kiállítását; este 7-kor pedig a nagyteremben a Mikszáth Kálmán különös házassága című Görgey Gábor-darabot adják elő a Szigligeti Színház művészei.
Csütörtökön, január 24-én 16.30-kor az Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárainak munkáiból nyílik tárlat a Bihari Múzeumban, pénteken, január 25-én 17 órától pedig a 45 esztendős berettyóújfalui Ifjúsági Fúvószenekar krónikáját mutatják be, természetesen koncerttel egybekötve, a Járási Hivatal Fráter László-termében.