Tanügyi kérdésekkel foglalkozó találkozó Nagyszalontán

Nagyszalontán oktatási és tanügyi kérdésekkel foglalkozó találkozót szervezett az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Február 1-jén, pénteken a Magyar Ház dísztermében házigazdaként Török László polgármester köszöntötte a meghívottakat: Király András oktatási államtitkárt, Szabó Ödön parlamenti képviselőt, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettest, Borsos László oktatási tanácsadót, valamint a megye magyar nemzetiségű polgármestereit és iskolák vezetőit, pedagógusait. A találkozó részvevői aktuális tanügyi problémákat, illetve a magyar anyanyelvű oktatás jövőjét érintő kérdéseket feszegettek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Elsőként Király András államtitkár szólalt fel. Elmondása szerint az iskolának az illető közösséget kell szolgálnia, és mindig a közösség igényeinek kell megfelelnie. Ugyanakkor a magyar oktatás területén csak úgy lehet előre haladni, ha egy olyan oktatási stratégiát dolgozunk ki, amely biztosítja a kistérség oktatását.

Az államtitkárt Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő helyettes követte a felszólalók sorában. Véleménye szerint az új tanügyi törvény sok lehetőséget nyit a kisebbségi oktatás részére. Hangsúlyozta a szakoktatás fontosságát is, miszerint a 2013-2014 tanévben általánosítani kellene azt, hogy egy osztályon belül akár két, három szakma közül is választhasson a diák. Az előkészítő osztályokról elmondta, hogy a legtöbb tanító tapasztalatai alapján hasznosnak bizonyult a program.

A felszólalók sorát Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Szövetség megyei szervezetének ügyvezető elnöke zárta. Beszédében kitért arra, hogy a magyar nyelvű speciális oktatásban sikerült elindítani egy folyamatot, de komoly gondot okozhat, ha nem készülünk fel a változásokra. Az RMDSZ ezért is indította be a „Minden magyar gyermek számít” beiskolázási kampányát, a jövőben pedig a szórvánnyal való kiemelt foglalkozást helyezi előtérbe, hiszen a szórvány magyar közösség a saját anyanyelvi, kulturális közösségében tud megmaradni, mondta a képviselő.

A találkozó fórummal folytatódott, illetve zárult, ahol az elhangzottakhoz való hozzászólások, kérdések és az azokra érkező válaszok kaptak helyet.  A jelenlevők abban maradtak, hogy a sikeres együttműködés érdekében aktívabb konzultációt tartanak majd.

 

Borsi Lóránt