Önkéntes hét hollandokkal

Az Élesdi Református Egyházközség önkéntes hetet szervezett, a gyülekezet tagjai önkéntes munkát végeztek a templomnál és a parókiánál. Tavaly szerveztek először hasonlót, annak apropóján, hogy a városba látogatott egy holland csoport, és ők akkor jelezték, szívesen dolgoznának az egyházközségnél. Az önkéntesség hetét a szervezők az idén is kifejezetten a holland vendégek látogatására időzítettek május első hetében.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Amúgy az Európai Unió 2011-et az önkéntesség évének nyilvánította, valamint a Magyar Református Egyház 2009 óta, minden május 21– 22-én megszervezi a Szeretet Híd nevű programot, mely szintén két nap önkéntes munka. Jelképesen ehhez a két programhoz is csatlakozni kívántak az élesdiek.
A hollandok Huizen városából érkeztek. A kapcsolat  több mint húsz évre tekint vissza. A hét folyamán hollandok és magyarok egyaránt keményen dolgoztak, munka pedig akadt bőven. Az épülő gyülekezeti háznál lepadlózták a termeket, több mint 220 négyzetmétert, egy másik csapat a templom körüli dréncsöveknek készítette elő a terepet. Az asszonyok a gyülekezeti házban, a templomban és a Bocskai házban takarítottak, mások arról gondoskodtak, hogy a munkában megéhező emberek finom ételekhez és italokhoz jussanak. Rengeteg munkát sikerült elvégezni, hála azoknak, akik munkával, vagy eszközök biztosításával vettek részt a programban. Egy-egy munkanap reggel kilenckor közös kávézással kezdődött, ahol két nyelven elhangzott a Mi Atyánk, ezt követően elkezdődött a munka, amit délelőtti süteményezés, majd az ebéd szakított meg. A vacsora este héttől várta a megfáradt önkénteseket.
Szombat este a Református Kultúrotthonban a vendégek s a vendéglátók megünnepelték a holland nemzeti ünnepet, másnap közös istentisztelet volt, közös kiránduláson is részt vettek Tordán, a híres sóbányát látogatták meg. Dénes István Lukács lelkipásztor ezúton köszöni meg a presbitériumnak, nőszövetségnek, családoknak és sok-sok gyülekezeti tagnak, akik hozzájárultak a hét sikeréhez.