A szeretet nagyszalontai fellegvára

A Dévai Szent Ferenc Alapítványt bizonyára nem kell bemutatnunk olvasóinknak, hiszen köztudott, hogy a Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott szervezet célja az Erdélyben nehéz körülmények között élő gyermekek felkarolása. Csaba testvér és munkatársai áldozatos munkájának köszönhetően ma már több száz gyermek nevelkedik az alapítvány valamelyik otthonában, köztük a nagyszalontaiakban is.

A hajdúvárosban kilenc éve kezdte el működését az alapítvány, az első években a Republicii utcai Szent Antal Gyermekvédelmi Központban találtak otthonra a gyerekek, hat évvel ezelőtt pedig amerikai támogatók segítségével a Sarkadi úton található régi kaszárnyákat is sikerült a béke szigeteivé alakítani, azóta ezek az épületek is gyermekzsivajtól hangosak.

A nagyszalontai gyermekotthont egy dévai tanárházaspár, Makai István és Mónika vezeti, valamint több nevelő felügyeli, irányítja a gyerekeket. A családias környezetben minden nap harmonikusan telik, és a tanulás mellett természetesen a játék és a kikapcsolódás is szerepet kap. „Mi úgy működünk, mint egy család, reggel mindenki óvodába, iskolába megy, majd délután a kisebbek alszanak, a nagyobbaknak kötelező szilenciumot tartunk, aztán pedig ki-ki néptáncórára, szalmakörre megy, mindenkinek megvan a maga elfoglaltsága” – mesélte lapunknak az otthon vezetője.

Emellett rendszeresen tartanak különböző programokat is, illetve vannak állandó tevékenységek. „Volt már az otthonban érdekes előadás a helyes állattartásról az SOS Dogs Alapítvány képviselőinek a jóvoltából, de szerepeltünk már a Háló farsangon is, voltunk kirándulásokon, bábszínházban, rendszeresen részt veszünk a templomi ünnepségeken, táborokban. Sokat szavalunk, énekelünk, mindig van valamilyen jó program amibe bekapcsolódunk” – tudtuk meg az otthonban nevelkedő gyermekektől.

A dévai anyaház Vasút utcai otthona mellett a Sarkadi úton található Béke Királynője Gyermekvédelmi Központ házaiban is otthonra, biztonságra és szeretetre lelnek a szociálisan hátrányos helyzetű, félárva, árva gyerekek. Az egyik épületet nemrégiben adták át, a gyermekotthon 2010 tavaszán 150 ezer lej összegű támogatásban részesült, továbbá a Szent Ferenc Alapítványon keresztül számos jó szándékú adományozó járult hozzá ahhoz, hogy a gyermekotthon egyik használaton kívüli épületét felújíthassák.

„Az otthonba folyamatosan érkeznek gyerekek, ezért nagy szükség volt az új épületre, ahol most már minden adott ahhoz, hogy a kis lakók a birtokukba vegyék” – mondja Makai István:
A gyermekotthon fenntartását és működését a nagyszalontai vállalkozók is évről évre segítik. Az immár hagyományosnak számító, minden évben megrendezésre kerülő karácsonyi jótékonysági esten rendszeresen összefognak a vállalkozók s mindazok, akik támogatni szeretnék az otthon gyermekeit. Így történt ez a legutóbbi jótékonysági esten, tavaly decemberben is, a város lakosai adományaikkal közösen segítették a gyermekotthon kis lakóit, illetve azt a napközis programot, amelyet a város nehéz körülmények között élő gyermekeinek a támogatására indított el a nagyszalontai RMDSZ és a Szent Antal Gyermekotthon.

A napközis gondozás 2011 novemberében kezdődött öt gyermekkel, ma már 14-en járnak rendszeresen a foglalkozásra. „Ez tulajdonképpen egy iskola utáni program, amelyen a gyermekekkel egy jól képzett nevelő foglalkozik. A 12 órától 18 óráig tartó foglalkozásba beletartozik a tisztálkodás, a házi feladatok megoldása, a tanulás, az ebéd és egy kis interaktív játék is. A foglalkozás végén azokat a gyerekeket, akikért nem tudnak eljönni a szüleik, mi kísérjük haza” – meséli Reingruber Tünde, a program vezetője.

A napköziseknek a Szent Ferenc Alapítvány biztosít ebédet, valamint egy zuhanyzóval, mellékhelyiséggel ellátott külön termet, ahol a foglalkozások zajlanak. A gyerekek nagyon szeretnek ide járni, hiszen, mint mondják, itt mindenben segítenek nekik, finom, meleg ételt kapnak, és még új barátokra is lelnek.

„Én örülök, hogy ide járhatok, amióta részt veszek a foglalkozásokon, a jegyeim is jobbak lettek. Itt sokat olvasok, tanulok és játszom, segítenek a házi feladatok megoldásában, én nagyon szeretek itt lenni” – mesélte érdeklődésünkre lelkesen az egyik kis napközis, Szabó Kinga.

A hajdúvárosban tehát a napközis gondozás remekül működik, a nagyszalontai gyermekotthonokban élő közösségeket pedig valóban családnak nevezhetjük, hiszen a nevelők igazi anya-apaként támogatják, oktatják, nevelik a gyermekeket. Lelkiismeretesen foglalkoznak a kicsikkel, segítik őket a mindennapi feladatok megoldásában, és törekednek arra, hogy az otthon gyermekei felnőttként is építő tagjai legyenek a magyar közösségnek.