Kampány az anyanyelvű oktatásért

Folytatja az RMDSZ a tavaly elkezdett tájékoztató-tudatosító akcióját annak érdekében, hogy minden magyar gyermek tanuljon magyarul. A részletekről KÉRY HAJNAL, PETŐ CSILLA és GRIM ANDRÁS tájékoztatta a sajtót.

Beiskolázások időszakában járunk, ezért a romániai magyarok érdekvédelmi szervezete megújította tavaly kezdett, Minden magyar gyermek számít elnevezésű országos kampányát. Bihar megyében Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő-helyettes, Pető Csilla egyetemi oktató, az RMDSZ megyei szervezetének oktatási kérdésekért felelős alelnöke és Grim András, a szórványért felelős ügyvezető alelnök koordinálja az akciót. Már eredményesen egyeztettek a civil szervezetekkel és a történelmi magyar egyházakkal, a következőkben a pedagógusokkal, az érintett szülőkkel kívánnak találkozni, hogy tudatosítsák bennük: anyanyelven tudunk a legjobban tanulni.

Főleg a kis létszámú magyar közösségek számára lényeges, hogy szükségesnek tartsák a magyar oktatást, éljenek a meglévő lehetőségekkel. Amint Grim András összegezte: ez a szórvány megmaradásának legfőbb esélye. Ezért akarják megértetni a szülőkkel, hogy nem hátrány a magyar identitás, hanem előny. „Aki két kultúrát ismer, nagyobb eséllyel tudja megvalósítani önmagát” – mondta, s leszögezte: „megmenthető a szórvány, ez csak akarat kérdése, és mi meg akarjuk menteni”. Pető Csilla hozzátette, a kis létszámú, összevont osztályokban tanító pedagógusoknak nagy segítséget ad az a tavaly megjelent kézikönyv, amelyet Bihar megyei tapasztalt tanítók írtak, és sikerült újból kiadatni.

Biharban a tanfelügyelőség által összeállított beiskolázási terv szerint a 2013/14-es tanévben 41 magyar IX. osztály indul, amelyekben helye lesz mind az 1139 mostani nyolcadikosnak, továbbá az idei kettőhöz képest további öt szakképesítő osztály (Nagyszalontán, Érmihályfalván, Kágyán és Borson). Az iskola-előkészítő osztályokba 1140 gyereket várnak, majdnem 70 osztály lesz, mert az összevont osztályokban tanulók fél osztálynak számítanak – magyarázta Kéry Hajnal. Nagyváradon az ortodox iskolában nem indítanak magyar előkészítő osztályt, és Borson sem gyűlt össze elé gyermek, csak a hozzá tartozó Szentjánoson. Máshol mindenütt indul magyar iskola-előkészítő, ahol a 2012/13-as tanévben volt.

Az idén még – az előkészítőt kihagyva – I. osztályba írathatják be azokat a kicsiket, akik augusztus végéig betöltik a 7. évüket, de jövőre erre már nem lesz lehetőség. A beiratkozási módszertant a tanügyi tárca március végére állítja össze. Március elején viszont már érdeklődhetnek a pedagógusok a szabad töredékposztok iránt – tudatta a főtanfelügyelő-helyettes. Az inspektorátus honlapján már meghirdettek 865 töredékposztot, a teljes listát márc. 4-én teszik közzé.