Ünnepi megemlékezések a megyében

Bihar megyében, a főként magyar lakta településeken a legkülönbözőbb megemlékezésekkel és kulturális programokkal készülnek az 1848-1849 forradalom és szabadságharc 165. évfordulójára. Összeállításunkban ismertetjük a részleteket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az RMDSZ szervezetei a történelmi magyar egyházakkal és a civil szervezetekkel megyeszerte ünnepségekkel, programokkal készülnek megünnepelni március 15-ét. Alább a vidéki rendezvények programjai olvashatók időrendi sorrendben, az információk az RMDSZ Bihar megyei szervezetétől származnak.

Március 15-én, pénteken
SZALÁRD * 9 órától szavalóverseny, majd megemlékező ünnepség a községi kultúrházban.
MEZŐTELEDG * 10 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban, utána koszorúzás a templomkertben lévő emlékműnél.
ÉRKESERŰ * 11 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban.
BIHAR * 13 órától ökumenikus istentisztelet és a megemlékezés a református templomban a Gáspár András Nyolcosztályos Iskola tanulóival, 14 órától koszorúzás a tanintézet névadójának, Gáspár András honvédtábornok síremlékénél.
BIHARVAJDA * 13 órától ünnepi istentisztelet a református templomban, utána koszorúzás.
ÉRSZŐLLŐS * 14 órától ünnepi műsor a kultúrotthonban.
BIHARFÉLEGYHÁZA * 15 órától ünnepi istentisztelet a református templomban, utána koszorúzás.
NAGYSZALONTA * 17 órától ünnepi istentisztelet a református templomban, 18 órától megemlékező ünnepség és koszorúzás a Kossuth Lajos-szobornál, majd fáklyás felvonulás, 19.30 órától operett-előadás a Zilahy Lajos Művelődési Házban. Bővebb hírünk a 7. oldalon olvasható.
ÉRMIHÁLYFALVA * 18 órától ökumenikus istentisztelet a református templomban, utána koszorúzás a Petőfi-emléktáblánál, majd emlékműsor a Bartók Béla művelődési házban. Bővebb hírünk a 7. oldalon olvasható.
BORS * 18.30 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban, utána koszorúzás.
MARGITTA * 18.30 órától koszorúzás Petőfi Sándor köztéri szobránál, utána fáklyás felvonulás.
ÉRSEMJÉN * 19 órától ünnepi műsor a községi művelődési központban.

Március 16-án, szombaton
HEGYKÖZCSATÁR * Március 16-án, szombaton 15 órától kezdődik a megemlékezés Hegyközcsatárban. A helyi református templomban ökumenikus istentisztelet lesz. 15.30-tól koszorúzás lesz a református templom kertjében lévő kopjafánál, 15.45-től pedig a római-katolikus templom falán lévő emléktáblánál. 16 órakor Emlékezzünk 1848-ra címmel műsor kezdődik, fellépnek a csatári Benedek Elek általános iskola és a siteri 1-es számú iskola tanulói. 16.35-kor átadják a Hegyközcsatárért-díjat. 16.45-től kórusművek hangzanak el a Váradi Dalnokok énekkarának előadásában Márkus Zoltán karnagy irányításával. 17.10-től citerazenét hallhatnak a jelenlévők Molnár István és Balázs Gyula előadásában. 17.20-kor kezdődik a helyi Angels menettánccsoport műsora. 17.30-tól Kurucz Anita könnyűzenei koncertje, 18 órától pedig díszvacsora kezdődik nótaszóval, illetve az őstermelők, szőlősgazdák, borászok találkozója. A belépődíj egy palack bor.

Március 17-én, vasárnap
ALBIS * 10 órától megemlékező ünnepi istentisztelet a református templomban, utána a templomkertben Irinyi József mellszobrának megkoszorúzására kerül sor, végül felvonlás Irinyi szülőháza helyén lévő emlékhelyhez.
BELÉNYES * 10 órától ünnepi istentisztelet a református templomban.
BELÉNYESÚJLAK * 10 órától megemlékező ünnepi istentisztelet a református templomban.
KÖRÖSTÁRKÁNY * 10 órától ünnepi istentisztelet a református templomban, utána koszorúzás.
SZALACS * 10 órától ünnepi istentisztelet a református templomban, 11 órától koszorúzás a második világháborús emlékműnél.
SZENTJOBB * 10 órától ünnepi szentmise a római katolikus, illetve istentisztelet a református templomban, 11 órától megemlékezés a ’48–49-es hősök emlékére állított kopjafánál, a református templom kertjében, ahol a szentjobbi cserkészek eskütételére, majd a református ifjak műsorára, végül koszorúzásra kerül sor. 12 órától felvonulás a Petőfi-szoborhoz, ahol a helyi iskolások műsora, a Vadvirágok Népdalkör előadása és koszorúzás következik.
VEDRESÁBRÁNY * 10 órától ünnepi istentisztelet a református templomban, utána kopjafaavatás.
RÉV * A Révi Református Egyházközség, az RMDSZ helyi szervezete és a Pro Rév Egyesület szeretettel hív és vár minden érdeklődőt az 1848-49-es forradalom eseményeire és hőseire való megemlékezésre 10.30-tól. A rendezvény helyszíne a helyi református templom. Az istentiszteleten Papp Csaba révi lelkipásztor igehirdetése után köszöntők hangzanak el, majd a helybeli óvodások, az I-IV. és az V-VIII osztályosok műsora következik. A templomkertben folytatódik a megemlékezés, ahol Varkucs Róbert elszavalja Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét, utána megkoszorúzzák Petőfi Sándor mellszobrát és Bersek József babérkoszorús honvéd huszárezredes kopjafáját. A Himnusz eléneklésével zárul a rendezvény. A révi emlékhelyek mellett a szentjobbi huszárok állnak majd díszőrséget.
SZALÁRD * 10.30 órától ökumenikus istentisztelet és megemlékezés a református templomban, után kopjafa-koszorúzás.
BÁLYOK * 10.45 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban.
BERETTYÓSZÉPLAK * 10.45 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban.
BIHARSZENTJÁNOS * 10.45 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban, utána koszorúzás.
APÁTKERESZTÚR * 11 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban, utána kopjafaavatás.
KISSZÁNTÓ * 11 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban.
MAGYARKAKUCS * 11 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban, 12 órától az 1848–49-es emlékkopjafa megkoszorúzása.
MAGYARREMETE * 11 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban.
ÖRVÉND * 11 ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban.
SZÉKELYHÍD * 11 órától ünnepi istentisztelet és szentmise, utána emlékműsor a Petőfi Sándor Művelődési Háznál. A részletes program a 7. oldalon olvasható.
PAPTAMÁSI * 12 órakor koszorúzás a református templom melletti emlékműnél.
POKLOSTELEK * 13 órakor ünnepi istentisztelet a református gyülekezeti házban, utána emléktábla-avatás és koszorúzás.
ÉRADONY * 15 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban, utána koszorúzás.
ÉRTARCSA * 15 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban.
GÁLOSPETRI * 15 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban.
HEGYKÖZPÁLYI * 15 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban, utána az emlékkopjafa megkoszorúzása.
KISKEREKI * 15 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban.
ÉLESD * 16 órától ökumenikus istentisztelet a római katolikus templomban, utána koszorúzás a temetőben Dávid József 1848-as honvéd sírjánál, 18 órától emlékműsor a Református Kultúrotthonban.
ÉRKÖRTVÉLYES * 16 órától ökumenikus istentisztelet a református templomban, 17 órától ünnepi műsor a kultúrházban, végül koszorúzás.
FUGYIVÁSÁRHELY * 16 órától ökumenikus istentisztelet és megemlékezés a református gyülekezeti házban.
MICSKE * 16.30 órától ünnepi műsor a kultúrotthonban, utána huszárok által vezetett fáklyás felvonulás, majd koszorúzás.
ASSZONYVÁSÁRA * 17 órától ünnepi istentisztelet és megemlékezés a református templomban, utána fáklyás felvonulás.
MEZŐBAJ * 17 órától ünnepi műsor és istentisztelet a református templomban.
MONOSPETRI * 18 órától ökumenikus ünnepi istentisztelet a római katolikus templomban, majd fáklyás felvonulás és koszorúzás.
 

1848-ról Érmihályfalván

Érmihályfalván a magyarok együtt emlékeznek az 1848–1849-es eseményekre. A március 15-ei rendezvény a következő program szerint zajlik majd: 17.15 órakor koszorúzás a református iskola (az egykori kerekes kúti) falán elhelyezett emléktáblánál, mely az iskola névadójának, Bernáthfalvi Bernáth József ’48-as kormánybiztosnak állít emléket. A hagyományokhoz híven18 órakor ökumenikus istentiszteletet tartanak a református templomban, majd19 órakormegkoszorúzzák Petőfi Sándor Széchenyi-téri emléktábláját. Utána fáklyás, zászlós felvonulás lesz a kultúrházig, ahol 19.30-tól ünnepi műsorra kerül sor.

A Várasfenesi Györffy István Alapítvány a Magyar Írószövetség támogatásával március 15-én, pénteken 18 órától a Körözs-menti fohászok a hazáért című író-olvasó találkozó helyszíne lesz a tavaly felavatott várasfenesi Györffy István Táj- és Népismereti Otthon közösségi terme. Sarusi Mihály, békéscsabai születésű, ma Balatonalmádiban élő, József Attila-, Arany János- és Greve-díjas író, költő, Táncsics-díjas újságíró lesz a rendezvény vendége – és természetesen az est alkalmat nyújt a nemzeti ünnepre való emlékezésre is. Annál is inkább, mert az immár negyvenkötetes író hitvallása minden munkáján érezhető: a haza, a nép, az anyaföld, az anyanyelv szeretete, a magyar megtartatás becsületes, Istenre néző vágya. Az író ez alkalommal találkozhat először a 11 éve nagyon alacsony példányszámban megjelent Fekete-Zaránd című kötetének helyszínén az ott élőkkel. (A könyv a Fekete-Körös völgye tragikus eseményeinek regefüzére.) A Sarusi-művek szemelvényeinek felolvasásával közreműködnek a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ Csabai Színistudiójának ifjú tanulói és Kerepeczki Nóra előadóművész. A házigazda Vura Ferenc, a fenesi tájház és a Györffy-otthon létrehozója, valamint Szakács Zoltán köröstárkányi református lelkipásztor. Az írót bemutatja és a beszélgetést vezeti: Vágner Szabó János népművelő-újságíró. Az író néhány könyvét a helyszínen az érdeklődők dedikáltathatják.

Március idusa Nagyváradon

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács idén is szervez megemlékezést március 15. alkalmából. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának (Teleki, ma Primărieiutca 27. szám) dísztermében Magyar március gyűjtőcímmel pénteken 10 órától kiállítás nyílik a nemzeti ünnepet bemutató rajzokból, ezután kokárdakészítés lesz, majd nemzeti dalokat tanulhatnak a jelenlévők. Ezután Petőfi Sándor Nemzeti dalának szitanyomásos sokszorosítása (amely az eredeti, 1848-ban nyomtatotthoz lesz hasonló) és kiosztása következik. 11 órától Dánielfy Zsolt debreceni színművész énekes-verses előadással kedveskedik az érdeklődőknek. 13.30-kor az Ezredévi emléktéri Szacsvay Imre-szobor előtt a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar „toborzója” jelzi majd a délutáni eseménysorozat kezdetét. 14 órától Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét, majd Dánielfy Zsolt forradalmi dalokból álló előadását hallgathatják meg a jelenlévők. Ezt követően Tőkés László európai parlamenti képviselő, EMNT-elnök, utána pedig Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke mond ünnepi beszédet, ezután a Csökmői Ifjúsági Fúvószenekar, végül a Váradi Asszonykórus lép fel. A rendezvénysorozat koszorúzással, valamint a nemzeti imánk, a Himnusz és a Székely himnusz közös eléneklésével zárul.

*

Az elmúlt több mint két évtized hagyományaihoz híven, Nagyváradon az 1848-as márciusi forradalom évfordulójának alkalmából a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezete közösen a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel, a Nagyváradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközséggel, a Nagyvárad-Bihari Unitárius Egyházközséggel, valamint a civil és az ifjúsági szervezetekkel közösen az idén is méltóképpen szeretne ünnepelni. A következő program szerint kerül sor a megemlékezésre: március 15-én, pénteken 11 órától koszorúzás a biharpüspöki világháborús emlékmű parkjában álló kopjafánál; 12 órától ünnepi megemlékezés a váradrogériuszi református templomban és koszorúzás a templom melletti honvéd emlékhelynél (a váradrogériuszi református egyházközség szervezésében), fellépnek a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium diákjai; 15 órától koszorúzás Rulikowski Kázmér síremlékénél; 15.40-kor koszorúzás a Nicolae Bălcescu-szobornál; 16 órától ökumenikus ima a nagyváradi Szent László római katolikus templomban; 17 órától koszorúzás és ünnepi beszédek Szacsvay Imre szobránál, majd huszárok, cserkészek és fúvószenekar által vezetett zászlós, fáklyás felvonulás a Fő utcán a Petőfi-szoborig; 19.30-kor koszorúzás Petőfi Sándor szobránál; 21 órátólaz Óh, napja márciusnak című díszelőadás a Szigligeti Színházban. Március 17-én, szombaton 11.30-kor koszorúzás a váradszőllősi római katolikus templom kertjében található emlékműnél; 13.15-kor koszorúzás Petőfi Sándor félixfürdői szobránál. A koszorúzási szándékot az RMDSZ megyei szervezetének titkárságán, a 0259/432-884-es telefonszámon lehet jelezni hétköznaponként 9–15 óra között.

Emlékezés Székelyhídon

Március 17-én, vasárnap tartanak megemlékezést Székelyhídon az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából. 11 órától ünnepi istentisztelettel kezdődik programok sora, majd 12.30-tól a Petőfi Sándor Művelődési Háznál a lánglelkű költő emléktáblája előtt ünnepi beszédek hangzanak el, azután a száztagú székelyhídi dalárda, majd a Búzavirág népdalkör műsora, ezt követően a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjainak összeállítása, majd koszorúzás következik. A rendezvény a Szózat eléneklésével ér véget.

A magyarság ünnepe Tenkén

A Tenkei Református Egyházközség szervezésében együtt ünnepel a település magyarsága március 15. alkalmából. E szerint a program a következő: pénteken 11 órától ünnepi istentisztelet és megemlékező műsor a református gyülekezeti teremben, 11.45-kor Kossuth Lajos emlékművének megkoszorúzása, 12 órától E. Lakatos Aranka debreceni szobrász- és éremművész tárlatának megnyitása a Tenkei Református Egyház Művelődési Központjában. A rendezvény vendégei a magyarországi Nyíradony városának képviselői.

Nagyszalonta ünnepel

Március 15-én, péntekendélután Nagyszalontán programok sorozata várja azokat, akik részt vesznek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulója alkalmából szervezendő ünnepségen.

16 órátólaz RMDSZ szervezésében megkoszorúzzák Lovassy László jogász, a forradalmi országgyűlési ifjúság egyik vezetőjének hajdúvárosi sírját. Ezt követően 17 órától ünnepi istentisztelet lesz a református templomban. Nemzeti ünnepünk programjainak immár évről évre hagyományos helyszíne a Kossuth Lajos-szobor környéke, ahol 18 órától ünnepi műsort tekinthetnek meg az érdeklődők. Az eseményen közreműködnek az Arany János Elméleti Líceum tanulói és diákkórusa. A díszünnepségen beszédet mond Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára. A megemlékezést és a koszorúzást követően 19 óra körül fáklyás felvonulás indul. A programsorozat záró részeként 19.30-tól a kolozsvári operaház művészei operettműsorral lépnek fel a hajdúvárosi Zilahy Lajos Művelődési Házban. A szervezők az RMDSZ, a református egyházközség, valamint a civil szervezetek.

 

Reggeli Újság