Szabadságharcunk emlékezete megyénkben

Nemzeti ünnepünk alkalmából szinte valamennyi megyénkbeli településen megemlékeztek az 1848. március 15-én történtekről. A téli időjárás ellenére minden tervezett programot megtartottak, a sűrű hóesés sem tarthatta vissza az emlékezni vágyókat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Péntek délelőtt az érkeserűi református templomban tartottak ünnepi istentiszteletet, ahol Oroszi Magda lelkipásztor igehirdetése után a helyi általános iskola diákjai adtak elő verses-zenés műsort, majd a református férfikórus tagjai énekeltek hazafias dalokat. Az ünnepségen részt vett Cseke Attila parlamenti képviselő is, aki ünnepi beszédében a márciusi ifjak hősiességét és önfeláldozását emelte ki. „Petőfi 1848-ban huszonöt éves. Egy huszonöt éves embert akkor is és most is fiatalembernek nevezünk. Még előttük állt az élet. A márciusi ifjak azonban mégis úgy gondolták, hogy harcba szállnak a hazájukért, szabadságukért, annak ellenére, hogy pontosan tudták, a forradalomnak akár az életük lehet az ára.” – fogalmazott Cseke Attila képviselő. Ezt követően az egyházközség képviselői, az iskola diákjai, valamint a helyi önkormányzat nevében Nyíri Sándor polgármester és Cseke Attila képviselő koszorúkat helyeztek el a templom portikuszában lévő háborús hősök emléktáblájánál.

Kora délután a biharvajdai református istenházában is ünnepi megemlékezést tartottak, ahol Kondor Endre tiszteletes hirdette az igét. A helyi iskolások, valamint az egyház kórusának előadása után Cseke Attila képviselő szólt a jelenlévőkhöz. „Magyarságunk történelmében több pirosbetűs ünnep is fel van jegyezve. Mégis, ha megkérdezünk akár egy biharvajdai, akár egy nagyváradi, magyarországi vagy bárhol a nagyvilágban élő magyart, hogy melyik történelmi ünnep a legkedvesebb számára, akkor nagyrészük biztosan a március 15.-ét fogja megnevezni. Ez az ünnep a szívünkben kell ünnep legyen. Éppen ezért tűzzük ki minden év március 15.-én a forradalmat szimbolizáló kokárdát kabátunk hajtókájára, a szívünk fölé. Így emlékezzünk 1848 hőseire.” – mondta a képviselő. Őt követően Kelemen Zoltán, a Biharvajdát is magába foglaló Biharfélegyháza község polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd pedig koszorúzással, a Székely himnusz, valamint nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével zárult a biharvajdai megemlékezés.