Nyíló Akác, a térség fesztiválja

A változatosság jellemezte ez évben is az érmihályfalviak hagyományos ünnepét, a Nyíló Akácot, amelynek kjnálata igyekszik a különböző generációk, ízlések elvárásainak egyaránt eleget tenni.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A nagyszámú résztvevő mellett az elmúlt héten zajlott 19. Nyíló Akác Napokon biztosan ott volt az árusok védőszentje is, hisz az előző évek sátoremelgető viharai helyett szivárványhozó, frissítő záporokkal tarkított, tavaszvégi kellemes idő csalogatta a vásárfiára, eszem-iszomra áhítozókat. Sürögtek-forogtak, kínálgatták portékáikat a Széchenyi-téren a hagyományos népművészeti árukat forgalmazók csakúgy, mint a bóvliárusok. Igen nagy keletje volt a csórékolbásznak, flekkennek és a mellé dukáló frissen csapolt sörnek is.
A csütörtöki nyitóreggel immár hagyományos módon a Móka-parti színben állatkiállítással kezdődött, ahol a díszes tollú madarak, csacsi és póniló elsősorban a gyerekeket vonzotta. Azon túl, hogy a közeli és távoli települések gazdái ilyenkor megbeszélik közös dolgaikat, az esemény kiemelt jelentősége, hogy a felnövekvő nemzedéket az állatok szeretetére nevelje. 
Szintén a gyerekeket célozták meg a Bernáth József Református Iskolában Tiszán innen, Dunán túl... címmel meghirdetett népdalvetélkedővel, amelynek felvezetőjeként a Bartók Béla Citerazenekar játszott, majd Veres László Zsolt beszélt a hangszerről. Tőle tudjuk, hogy a citera már a honfoglalás korában is ismert volt, Anonymus a Gesta Hungarorumban citharédi néven tesz róla említést. A kisiskolások számára megtartott dalviadalon három első helyezés is született, Darabont Panna, Hendea Kincső és Tóth Judit örülhetett a sikernek. Az aznapi hagyományápolás ezzel még nem ért véget, este a helyi művelődési házban felnőtt kórusok találkozójára került sor, ahol az énekkari számok mellett számtalan népdal is elhangzott.

Verslábaktól menettáncig

A szervezők igencsak ügyeltek arra, hogy ezúttal is minden igényt kielégítsenek, így a tartalmas mellett a bóvli, az értéktelen, vagy éppenséggel értékromboló is bekerült a kínálatba. Valószínűleg ezzel tisztában is voltak a programok összeállítói, de hát az üzleti szempontok irányadó szerepet játszottak, mint ahogyan a tömegrendezvények kapcsán ez már megszokottá vált.
A négynapos rendezvénysorozat eseményei egy időben több helyszínen zajlottak, a leginkább tömegvonzó fesztiválprogramok a Széchenyi téri színpadon kaptak helyet.
Miközben péntek délután a Máté Imre Városi Könyvtárban néhány irodalombarát jelenlétében Sándor Lajos várad-újvárosi lelkipásztor méltatásával Pataki István legújabb kötetének bemutatására került sor, addig Kovács Zoltán helybéli polgármester lufikat eregető apróságok, menettáncosok kavalkádja közepette a színpadról köszöntötte az ünneplőket, valamint az  ide látogató illusztris vendégeket. Az elöljáró összefogásra szólított fel barátot és ellenfelet, mint mondta, csak így teremthető meg a békesség és a jobb jövő. Az előző évek szokásához igazodva ezúttal is eljöttek akácnyílást csodálni Budapest XVI. kerületének, Nyíradonynak, Nyírábránynak, a szlovákiai Tornaljának, Barót városának elöljárói, míg a megyei önkormányzatot, valamint az RMDSZ szervezetet Szabó József képviselte. Utóbbi a rendezvénysorozat fontos szegmensének az egymással való találkozás, az ismerkedés lehetőségét emelte ki. Ő maga is egy korábbi fesztiválon találkozott későbbi feleségével – osztotta meg személyes tapasztalatát a politikus. 

Borok, lovak, szépségek

Bokor Apor alpolgármester irányítása alatt került sor a borok viadalára. A művelődési házban megtartott itókaversenyre 53 borféleséggel nevezek be a gazdák. Az édes-aromás borok legjobbikát a szilágypéri Szakács Béla tette a zsűri asztalára, a nagykárolyi Cornel Condrea a második lett, akit a helybéli Hegedűs Attila követett a rangsorolásban. A száraz borok kategóriájában az első és a második helyezést is a hegyközszentimrei Nagy Sándor mondhatja magáénak, a nagykárolyi Jungerstein Krisztián a harmadik lett. A legjobb helyi bor kategória győzelmét Póka Szabolcsnak sikerült kasszíroznia. Kovács Zoltán polgármester bejelentette a helyi Borlovagrend megalakulását, Diószeg után másodikként a megyében. Miközben a kultúra házában Gavrucza Tibor érmelléki tájat megidéző festményeit szemlélhette az arra érdemes közönség, addig a szabadtéri színpadon késő estébe hajlóan zenei programok zajlottak.
A szombati nap szintén több helyszínes volt, délelőtt a múzeum udvarán régiségvásárt tartottak, eközben a kultúrházban az RMDSZ Bihar megyei szervezete által létrehozott Szacsvay Akadémia újabb eladására került sor, amelyen a Trianon Múzeum Alapítvány elnöke, Dr. Szabó Pál Csaba értekezett Imperiumváltás Erdélyben címmel.
A Nyíló Akác egyik leglátványosabb parádéja, a fogatok felvonulása ezúttal sem maradt el. A paripák fenséges látványát, csak a szépségversenyre benevezett kilenc fiatal hölgy bájai halványították el. Az idei Nyíló Akác Szépe, Seteanschi Ariana fejére a tavalyi győztes, Cservid Hajnal helyezte a koronát. Az est folyamán nemcsak a húszévesek nosztalgiázhattak Aradszky Lászlóval, de legalább ekkora sikert aratott a Móka színjátszócsoport is, a Sári bíró című Móricz-darab színrevitelével. 

Zárónap íz- és hangkavalkáddal

A Nyíló Akác rendezvénysorozat utolsó napjára időzítették a Dan Costa tervezte helyi görög-katolikus templom felszentelését. A hét évig épült istenháza helyi  vonatkozása, hogy a keresztút stációit és a tabernákulumot a mihályfalvi Marcsó József kör alkotói, Kovács Éva és Medvésy Barnabás készítették el.
Krizsán Csaba volt alpolgármester, a főzőversenyek állandó szervezője húsz csapat főzőtudományát követte nyomon a városi strand udvarán. A határon innen és túlról benevezett főzőbetyárok igencsak változatos étkekkel sorakoztak az ítészek asztalánál: kakas töke pörkölt, toros káposzta, bárány, birka, borjú egyaránt szerepelt a menüsorban. A pörkölt kategóriában a nyíradonyi Nagy Gyula remekelt, míg a legízletesebb levest a helyi szociális gondozó Fehér Angyalok nevű csapata főzte. Az egyebek kategóriában a legnagyobb sikert az érmihályfalvi Oxik lencsefőzeléke aratta. Az általuk készített ízkavalkád és küllem, a vándordíj elnyeréséhez is elegendő volt.
Este immár a színpad előtt tombolt a tömeg, ahol Tolvai Renátával ismerkedett a közönség, mellette fellépett még a nagyváradi Easy Rider, a hajdúnánási Külön Kiadás, valamint Dancs Annamari, aki Kerényi Miklós Máté társaságában az operett világába röpítette a hallgatóságot.
Hajnaltájt még az erdőn bulizóktól beszüremlett egy-egy óbégatás-foszlány, a Széchényi téren szabadon futkározott a hajnali szellő, sörszagú műanyag poharak, papírhalmok között tegnapi illatok emléke lengett.