Nemzetközi orvoskonferencia Nagyváradon

Orvos és társadalom címmel tanácskoznak megyeszékhelyünkön neves Bihar megyei, bukaresti, jászvásári és budapesti egészségügyi szakemberek a betegellátás középtávú stratégiájáról. Az érzékeny témákat is taglaló konferenciának a városháza és a római katolikus püspöki palota ad otthont pénteken és szombaton, április 5-én és 6-án.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A főszervezők, a Bihar Megyei Egészségért Alapítvány és a Magas Színvonalú Orvoslás Kutatóközpontja részéről Földes Béla kuratóriumi elnök, illetve Olivia Ligia Burta elnök (képünkön) tájékoztatta a sajtót a tanácskozás témáiról, céljairól. Azt igyekeznek feltérképezni, milyen képet alkot a társadalom az orvosokról, hogy milyen egészségügyi ellátásra van igény, illetve hogy nemzetközi együttműködéssel mi újat, többet tud nyújtani az egészségügy. Ez utóbbi jegyében Földes doktor és Burta doktornő kezdeményezte az úgynevezett Orvosisok rendelője szervezet létrehozását. Ennek munkatársai mai orvostanhallgatók lennének, akik kapcsolatot keresnének és ápolnának váradi kötődésű, ma külföldön dolgozó doktorokkal, hogy segítségükkel emeljék az itteni betegellátás színvonalát.

Az önkéntességet is népszerűsíteni fogják a konferencián, amelynek első napján lesz szó a véradásról, az őssejt- és szervadásról. Kényesnek mondható témákat is napirendre vesznek, mint amilyen a műhiba vagy a szenvedélybetegség. Utóbbi tárgykörben felszólalási szándékát jelezte Pavel Abraham, az Országos Drogellenes Ügynökség nyugalmazott igazgatója, volt országos rendőrfőkapitány, és a szervezők szándékai szerint elegendő érvet sorakoztatnak fel ahhoz, hogy az illetékes önkormányzatoknak jelezzék: Nagyváradon létre kell hozni egy addiktológiai központot. A témához hozzászól majd dr. Csorba József, a budapesti Nyírő Gyula Kórház addiktológiai részlegének vezetője is.

A címadó témáról, az orvosi hivatás társadalmi értékelésének változásáról Raed Arafat egészségügyi államtitkár értekezik, a váradi egyetem társadalomtudományi karának vezetői pedig egy tanulmányt ismertetnek erről. A felsőoktatási intézmény orvosi karát is bevonták a konferencia munkálataiba, és társszervezőként jegyzik az orvoskamarát meg a Különleges Mentő-kutató Csoportot.

A napjainkban szinte természetesnek tekinthető határ menti egészségügyi együttműködésről is előadásokat tartanak, többek között a megyei klinika igazgatója, Gheorghe Carp. A rendezvények fogják átadni a Dr. Marta Buteanu-díjat is. A belényesi származású legelső romániai orvosnőről elnevezett, pénzzel nem járó szakmai elismerést olyan orvosok kapják, akik munkájukkal gyakorlati előrelépést eredményeztek az egészségügyi ellátásban.