Újra felbúg az ima - Megújult a reformátusok orgonája Érsemjénben

A hivatalnál azt mondták, a református templomban keressem Balazsi József polgármestert, az orgonaépítő mesterek munkáját ellenőrzi. A hűvös tavaszi levegő ellenére az istenházában kellemes meleg fogad, mióta legutóbb Semjénben jártam, a templomfűtést is megoldották. Az eltelt másfél év alatt, amióta Csáki Márta tiszteletes áll a gyülekezett élén, anyagiakban szemlátomást gyarapodtak. Már az új lelkészt felújított parókia fogadta, köszönhetően a presbitérium, élén Keresztúri Lajos főgondnokkal, valamint Balazsi polgármester odaadó munkájának. Azóta a paplak kerítése is kicserélődött.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A nagy nyelvújító, Kazinczy Ferenc keresztelésének templomában nemcsak a fűtést oldották meg, de arról is gondoskodtak az új nyílászárók beszerelésével, hogy ne szökjön ki a meleg. Ahogyan az egy Árpád-kori kövekre épült templomhoz illik, az új bejárati ajtó időtálló keményfából készült.

Az anyagiakban való gazdagodás mellett a gyülekezett lelki építése sem maradt el. A templomlátogatók száma megnőtt az utóbbi időben, a fiatalok gitározni tanulnak, és életre hívtak egy ügyes furulyáscsoportot is. A vegyes kórusba két és fél tucatnyian jelentkeztek – sorolja Csáki Márta. A zenei élet felélénkítése annak is köszönhető, hogy a lelkipásztor férje, Csáki Károly, a gyülekezet kántora. Nem csoda hát, ha a tizenöt éve csak dekorációs szerepet betöltő orgona újbóli megszólaltatásának gondolata is egyhamar felvetődött.

A polgármester a világháló segítségével kutatta fel a székelyföldi orgonaépítő mestert. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal tavaly szeptembertől dolgoznak – tudom meg Bors László orgonaépítőtől, aki négy társával vágott bele a nagy munkába. A mester Budapesten tanulta a szakmát, azóta számtalan híres templomban hagyta ott a keze nyomát. Elmondása szerint a semjéni hangszer teljes felújítást igényelt, nemcsak a hangképző részekkel volt gond, asztalosmunka is akadt. Kíváncsiságunkat látva elárulja, hogy egy olcsóbb orgona megépíthető akár húszezer euróból is, de egy óriás monstrum kétszázhatvanezer eurót is kóstálhat.

A hangszert az egyik elemére jegyzett szöveg tanúsága szerint 1847-ben építették. A polgármestertől megtudjuk, hogy eredetileg a szalacsi római katolikus templomnak készült, 1870 óta van a semjéni reformátusok tulajdonában. Csáki Károly, miközben a kávét szervírozza a mestereknek, oda-oda pillant, hogy rendben menjenek a dolgok.

Mire e sorok napvilágot látnak, a semjéni gyülekezet már orgonakísérettel énekelheti, hogy „Tebenned bíztunk eleitől fogva”. De nekünk az élmény már előbb megadatik, ugyanis a finistől simításnyira lévő hangszert a kedvünkért Bors László megszólaltatja. Mélyen búg a dicséret, a legszebb ima, a zene nyelvén.