Tudományos diákkonferencia

A hétvégén immár hetedik alkalommal került megrendezésre az Arany János Főgimnáziumban a tudományok seregszemléje. A reál tantárgyak kedvelői, mintegy 140 diák sorakozott fel a líceumban, hogy számot adjon tudásáról.

A megmérettetés reggel a diákok fogadásával kezdődött, zentai, nagyváradi, szeghalmi, belényesi fiatalok érkeztek a szalontaiak mellé, s öt tantárgy – matematika, fizika, informatika, kémia és biológia – témakörében mutatták be dolgozataikat.
Mint minden esztendőben, az idén is két része volt a megmérettetésnek, az első a dolgozat megírása – ez az elmúlt hetek során megtörtént –, majd a helyszínen a téma bemutatása, a dolgozat megvédése következett. A diákok nemcsak szavakkal magyarázták témájukat, hanem kísérletekkel igazolták az állítást, vagy kivetítőn tették látványosabbá a mondandót. A reál tantárgyak lehetőséget adtak igen tág témák boncolgatására, például a matematikához tartozó statisztika keretében az egészséges táplálkozás kérdéskörében végzett felmérést készített két diák, az informatikadolgozatok között pedig volt, aki a titkosírásokról készített szakdolgozatot. A kémia és fizika laborban a kísérletek változatossága kötötte le az érdeklődőket, például a fizikások folyékony nitrogénes paradicsom- vagy rózsafagyasztása osztatlan sikert aratott.
A zsûri soraiban rangos tanári kar figyelte az előadásokat, és minden diáktól kérdeztek is a témájával kapcsolatosan, a fiatalok pedig kiválóan vizsgáztak, valamennyi válaszból látszott, a diákok alaposan felkészültek a megmérettetésre, nagyon komolyan vették a munkát. A konferencia délben két órakor díjkiosztással ért véget. A fiatalok díjakat, különdíjakat kaptak, könyvjutalmat, illetve számítógép-tartozékokat, melynek láthatóan mind nagyon örültek.