107 éves a nagyváradi villamos – történelmi fotókiállítás nyílt

Nagyváradon, a Pece-parti Párizsban fotókiállítással tisztelegtek az immár 107 éve üzemelő villamosok előtt, a tárlat a városháza nagyterme előtti folyosón nyílt meg. A tárlat célja, hogy minél hatékonyabban bemutassa az összes villamostörténeti korszakot, hogy másokkal is megismertesse a nagyváradi tömegközlekedés történetét, amelyről sokan alig tudnak valamit.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Nagyváradon 1906. április 25-én indult útjára az első villamos. Lóvontatta omnibusz, illetve gőzüzemű tehervontatás már korábban is létezett, mégis a villamos lett a legfőbb tömegközlekedési eszköz, amelynek kihasználtsága mindmáig töretlen. A villamosok mellett nagyon fontos megemlíteni a teherszállítás villamosítását is: egészen 1996-ig három villamos mozdony szolgálta ki a különböző gyárakat, ipari létesítményeket. Ez a három mozdony a legszerencsésebb, hiszen egyedül ezek maradtak meg az utókornak Nagyvárad villamostörténelméből.

A kiállítás megnyitóján dr. Csuzi István, a főszervező Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) vezérigazgatója beszédében kiemelte: Nagyvárad villamosüzemének beindulása időben világviszonylatban az első húsz város között említendő, amelyre büszkék lehetünk, a hagyomány kötelez minket arra, hogy megbecsüljük mindazt, amit őseink ránk és a következő generációkra hagytak. Fontos megemlíteni azt is, hogy a következő néhány év valamelyikében tervben van az egyik kiállított és megőrzött villamos mozdony újbóli üzembe helyezése nosztalgiajárműként.

Az eseményen jelen volt még Ovidiu Mureşan, Nagyvárad alpolgármestere , aki elmondta: a Nagyváradon tömegközlekedők 75 százaléka használja a villamost, ezért is fontos, hogy minden tekintetben megfeleljen az utazóközönség igényeinek (a 2030-as határidejű új városrendezési tervben a villamoshálózat fejlesztése is szerepel).
A megnyitó végén a HKV vezetője köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a kiállítás szervezéséhez, közülük kiemelve Nagy Istvánt, aki a villamosközlekedés 100. évfordulóján Zsíros Attilával és dr. Páll Józseffel közösen megjelentetett egy magyar nyelvű monográfiát Álmában csönget egy picit címmel, illetve alulírottat a Nagyvárad villamos- és vasúttörténete című, napi szinten aktív Facebook-oldal szerkesztőjét.

A tárlat május 7-éig tekinthető meg a nagyváradi városházán, majd május 10-étől a Moszkva Kávézó ad otthont a képeknek.

Horváth Krisztián