Határ menti ökökapcsolatok

A Bihar megyei Bioterra Egyesület és a Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület több helyszínt érintő közös programot szervezett. A csütörtöktől vasárnapig tartó tevékenységeket a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatta. A program célja a két ország közös sikerért való együttműködése, témája pedig az Öko-üzleti kapcsolatok a határ mentén.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Bihar megyéből negyvenöt személy vett részt az eseményen Nagy Miklósnak, Szalárd község polgármesterének, a Bio-terra Egyesület elnökének a vezetésével,  a házigazdák csapatát pedig Bodnár György egyesületi elnök irányította. Megemlíthetjük még a résztvevők soraiból Karda Irén agrármérnököt Nagyszalontáról, László Zsolt biogazdát Bihar-diószegről, Katona Róbert egyetemi hallgatót, valamint Kőrösi Zoltán szalárdi bioméhészt.
Az esemény Magyarországon, Hajdú-Bihar megye területén folyt, ahol különböző települések biogazdálkodási fejlesztéseibe tekinthettek be. Az első napon Debrecen mellett, Józsa településen egy bioalma farmot látogattak meg, ahol a kártevők elleni integrált növényvédelemmel, a feromon légtértelítéses módszer alkalmazásával ismerkedhettek meg. Ezt az almamolyok elleni védekezésre használják.
Meglátogatták még többek között a Hortobágyi Nemzeti Parkot, majd egy bioméhész állományait vehették szemügyre, és sajátíthatták el a bioméhé-szet rejtelmeit. Ezután a karcagi bioszálloda és bioétterem keretén belül ifj. Hubai Imre biogazda, a szálloda tulajdonosa tartott konferenciát a Nimród hotel működéséről. A bio-szálloda családi tulajdon, mely 2008 óta fogadja a vendégeket, és azóta nagy népszerűségnek örvend.
Az élelmiszerek feldolgozásáról és kiskereskedelemről a biogazdálkodásban kaphattak még bővebb felvilágosítást a résztvevők, valamint a „biodinamikus gazdálkodásról”, a „Demeter-gazdálkodás” használatáról a növénytermesztésben, az állattenyésztésben pedig az őshonos fajok tenyésztéséről és a génállomány javításáról.  Ezután vásárlással egybekötött biokiállításon vehettek részt, ahol a magyarországiak mellett a bihariak is képviseltették magukat termékeikkel.
A rendezvény sikerének jó bizonyítéka a résztvevők pozitív visszajelzései. Karda Irén agrármérnök maximálisan meg volt elégedve az információszerzés gyakorlati részével.
Katona Róbert egyetemista szerint az ökológiai gazdálkodás egy olyan jövőkép kellene, hogy legyen mezőgazdászoknak és kezdőknek egyaránt, amely miatt nemcsak a nyereségért, hanem az egészséges termékek előállításáért is érdemes dolgozni. Be kell látniuk a mezőgazdászoknak, hogy a kisebb termésátlagok nem feltétlenül következményei az ökológiai gazdálkodásnak, de ha bekövetkezik, akkor az értékesítési árkülönbség pótolja azt.
A négynapos eseménysor zárógondolata az lehet, hogy az a biológiai érték, amelyet megkap az ember a bioételekkel, magasabb, ezért ezek fogyasztása révén nő a koncentrációképesség, fokozódik az agyműködés és a teljesítőképesség. Amikor az ember arra adja a fejét, hogy biogazda lesz, az egy komplex hitvallást jelent, mert csak egészséges földből terem egészséges gyümölcs, és csak egészséges termékekből lesznek egészséges emberek.