Pünkösdölő és bodzázás Ópusztaszeren

Lovas virtuskodás a pünkösdi királyságért, iskolások pünkösdölője, bodzázás, májusfa-kitáncolás, vásári bábjáték, bodzás tejpite és bodzás-mézes hajdina várja május 20-án, pünkösdhétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogatókat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Pünkösd a Szentlélek kiáradásának ünnepe, népünk hiedelme szerint a tavasz kiteljesedése. Ópusztaszeren a látogatók bevonásával megelevenítik a szegedi nagytáj népének régi hagyományát, a bodzázást, amikor is zöld ágakkal, de főleg bodzával ékesítjük fel a skanzen házait, és délután kitáncolják a májusfát is.

Az ünnep talán legszebb hagyománya a pünkösdölés, amelyet az ópusztaszeri általános iskolások adnak elő pünkösdhétfőn a skanzenben. A pünkösdölő lányok ünneplőbe öltöznek, fejükön rózsakoszorúval, egy közülük, a királynő fényes koronát visel. Énekkel dicsérik az Urat, játszanak, körtáncot járnak. A fiúk különböző ügyességi játékokkal döntik el, ki lesz közülük a pünkösdi király.

A nap talán leglátványosabb, legizgalmasabb programeleme lesz a fiatal legények lovas virtuskodása a pünkösdi királyi címért: lóháton különféle próbákat kell kiállniuk, s végül egy hatalmas vágtával próbálják megszerezni, leszakítani a pünkösdi koszorút. Akinek először sikerül, az lesz a pünkösdi király.

Pünkösdhétfőn az Emlékpark egész területén programokkal várják a vendégeket. A Rotundában új kiállítás nyílik Finta Sándor grafikáiból, Kisbojtár címmel, melyhez kézműves foglalkozás is kapcsolódik: a gyerekek elkészíthetik és hazavihetik magukkal saját pulijukat.

Lesz a skanzenben csuhézás, és egész nap próbára tehetjük erőnket, ügyességünket. „Dógos asszony, erős embör, ügyes gyerök” megnevezéssel látogatói próbatételek várják a merész, vállalkozó kedvű férfiakat, nőket, gyermekeket (rönkhajítás, zsákban futás, ördöglakat stb.). Természetesen a legügyesebbek jutalomra is számíthatnak. Ének Szent György vitézről a címe annak a zenés, interaktív vásári bábelőadásnak, amelyet Aranygyapjú Társulat előadásában tekinthetnek meg a kicsik és a nagyok. Az olvasóköri kemence is beindul, melyben Piri néni bodzás tejpitét süt a vendégeknek, és beszél a kemencében sütés tudományáról is.

A Nomád Parkban a szokásos lovasbemutató mellett honfoglalás kori tevékenységeket lehet kipróbálni (gyékényfonás, íjászat) és az érdeklődők megtanulhatják elkészíteni, sőt meg is kóstolhatják az ízletes mézes-bodzás hajdinát.

Szeri Praktika néven gyógy-és fűszernövényeket mutatnak be a monostor kertjében, ahol meg is ízlelhetjük a különféle gyógyteákat. Pünkösdhétfőn is megtartják a látogatók körében nagyon közkedvelt terelési bemutatót, amely most rackajuh nyírással is kiegészül. A jókedvhez, derűhöz egész napos dél-alföldi népzenével, finom ételekkel-italokkal is hozzájárulnak a szervezők.