Berekfürdő, a kultúra otthona

Kiadónk lapjai, a Várad és a Biharország mellett Gittai István Utu rea című válogatott verskötetét mutattuk be május első hetében a Karcaghoz közeli Berekfürdő művelődési házában, Kocsis Csaba közreműködésével.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A találkozón elsősorban azok a képzőművészek jelentek meg, akik visszatérő résztvevői a hagyományos tavaszi művésztábornak. A beszélgetés során Szűcs László kérdéseire válaszolva Gittai István vallott költői pályájáról, fel is olvasva különböző korszakainak verseiből. Kocsis Csaba két régebbi dala mellett egy újonnan megzenésített Gittai-verset is előadott.

Az idén a 19. alkalommal rendezték meg a Nagykun Művésztelepet, s ez a váradiak könyvbemutatóját követő napon közös kiállítással zárult. A telep első szakmai irányítója Torok Sándor volt, majd hosszú időre Petkes József vette át a tábor szakmai vezetését, 2012-től pedig Bráda Tibor, aki az idén is ellátta ezt a feladatot.

Tavasszal a képzőművészek, ősszel az írók találkozóhelye Berekfürdő. A Körmendi Lajos Írótábor 1999-ben nyitotta meg kapuit Körmendi Lajos vezetésével. Az általában szeptemberben odalátogató írók a szakmai programok mellett megismerkednek a környező települések nevezetességeivel, Debrecenbe, Berettyóújfaluba, Vésztőre, Kisújszállásra is elkalandoztak. 2005, az alapító halála óta Kocsis Csaba irányítja a tábor munkáját. Hagyomány, hogy a tábor névadójának sírjánál tisztelegnek az írótársak először. A berekfürdői Körmendi Lajos Írótáborban az ott tartózkodó literátorok családias otthonra lelnek néhány napra. S ennek nem csak annyi a haszna, hogy elviszik magukkal s műveikben megörökítik a fürdő jó hírét. A közönségtalálkozók, a rendhagyó irodalomórák, a kiállítások, irodalmi estek révén a helyi és a környékbeli lakosság olyan élményben részesül, olyan írókkal, művészekkel találkozhat, amellyel és akikkel egyetlen hasonló alföldi településen sem. 2012-ben a vendég alkotók – Dienes Eszter, Farkas Wellmann Éva, Fecske Csaba, Elek Tibor, Kocsis Csaba, Papp-Für János, Vass Tibor, Vári Fábián László, Dupka György, Oláh András – a falu, illetve Karcag, Kenderes, Kunhegyes, Kunmadaras, Nagyrábé iskoláiban jártak, on-line irodalommal, erdélyi, kárpátaljai irodalommal, gyermekirodalommal okítva és szórakoztatva a diákokat.

A berekfürdői Nagykun Művésztelep alkotásaiból rendezett kiállítást a Debreceni Egyetem Élettudományi Galériájában Jókai Anna író nyitotta meg, ezen is részt vettek az írótábor tagjai. Jelen voltak a Berekfürdő 20 évvel ezelőtti önállóvá válására emlékező ünnepi istentiszteleten és képviselő-testületi ülésen is, amikor az írótábor három résztvevőjét is kitüntették: Jókai Anna díszpolgári címet, Gálfalvi György és Dupka György pedig Tőkés Sándor-díjat kapott.