Magyar napok a Fekete-Körös völgyében

Három belényesi-medencei település lesz a helyszíne az első Bihar megyei szórványtérségi magyar napoknak. Szeptember első hétvégéjén Belényesújlak, Köröstárkány és Belényes lesz a házigazda.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Évek óta érlelődött egy átfogó magyar közösségi rendezvény megszervezésének gondolata a Fekete-Körös-völgyi civil szervezetek, egyházak és önkormányzati képviselők körében. Az RMDSZ megyei szervezete által elindított szórványprogram harmadik nyári sorozatának zárásaként hozzá is láttak a kivitelezéshez. Szabó Ödön, a szövetség megyei ügyvezető elnöke a beharangozó sajtótájékoztatón közölte, hogy a programpontok összeállításánál elsősorban a tömbvidékek civil szervezeteinek, önkormányzatainak felajánlására támaszkodtak. Minden szervező, fellépő önkéntes lesz, ezzel támogatja a tömb a szórványt. A jelentkezőket a szövetség megyei titkárságán várják. A rendezvény egyúttal a magyar közösség egységét is jelképezi, hiszen a megmaradás feltétele – különösen a szórványban – az összefogás. A legnagyobb bűn a szórványban a megosztás – szögezte le a parlamenti képviselő.

A magyar napokon a résztvevők várhatóan megtekinthetik a Belényesben felállítandó Petőfi-szobrot is. Szabó elmondta, hogy Belényes nemzeti liberális párti polgármestere, Adrian Domocoş nyitottnak mutatkozott arra, hogy a kistérség központjában egy magyar emlékhelyet alakítsanak ki, ahol nemzeti ünnepünkön, március 15-én koszorúzhat a Belényesi-medencében kisebbségben élő magyar közösség. A város református temploma előtti zöldövezet lenne alkalmas a mellszobor felállítására, az elöljáró megígérte, az önkormányzat rendbe téteti a parkot. Deák Árpád szobrászművész bronz alkotásának makettjét be is mutatták az újságíróknak. Az elkészítéshez a szervezők anyagi felajánlásokat várnak mindenkitől, akinek szívügye a szórvány megmaradása, megerősítése.

Grim András, az RMDSZ szórványügyekért felelős megyei ügyvezető alelnöke azt is elmondta, hogy a Belényes környékihez hasonló magyar napokat szeretnének szervezni a többi szórványvidéken (Dél-Biharban, a Sebes-Körös völgyében), addig is fórumokat tartanak, s folytatják az adományokból kibővített, létrehozott szórványkönyvtárak számára a számítástechnikai eszközök gyűjtését.

A Fekete-Körös-völgyi magyar napok fő szervezője, Fenesi Tibor felsorolta a rendezvényhelyszíneket: szeptember 6-án, pénteken Belényesújlakon a hagyományőrzés lesz a fő téma, néptáncosok, népzenészek, népi mesterek lépnek fel; szeptember 7-én, szombaton Köröstárkányban családnapra várják a környékbelieket; szeptember 8-án, vasárnap Belényesben pedig ökumenikus egyházi alkalmat tartanak, este meg színi előadást, amely előtt átadják az idei Zsisku János-díjat a szórvány megmaradásáért kifejtett kiemelkedő tevékenységért. A rendezvényeket Kisnyégerfalva, Köröstákány, Várasfenes, Körösjánosfalva, Belényessonkolyos, Belényesújlak, Belényes, Magyarremete magyar közösségének szánják, de a vaskohsziklási és diófási magyarokra, magyar érzelműekre is számítanak.