Elkerülő utakat és kifutópályát építhetnek

Sokéves halogatás után végre segíti a kormány, hogy EU-s pénzből megépülhessen az Élesdet, illetve a Belényest és Vaskohsziklást elkerülő út, továbbá megnagyobbíthatják a nagyváradi repülőtér kifutópályáját, hogy nemzetközi járatokat fogadhasson.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Nemzeti Liberális Párt nagyváradi székházában tájékoztatta a sajtót a kedvező hírekről Cornel Popa, a megyei önkormányzat elnöke, mert – mint mondta – ezzel is cáfolni akarja a vádakat, miszerint a megye kormánypárti elöljárói és törvényhozói „nem hoznak pénzt” Biharba. Tény, hogy mindeddig az egymást váltó kormányoknál és szállításügyi minisztereknél hiába lobbiztak a bihariak.

Nyolc év alatt jutottak el a kivitelezési versenytárgyalás kiírásáig a két elkerülő út esetében: a pénz majdnem 70 százalékát az Európai Vidékfejlesztési Alap adja, a többit az állami költségvetés. A Fekete-Körös menti, 27 kilométert meghaladó, viaduktokkal elkészítendő út tervezett ára 117,4 millió euró, az Élesdet északról és délről megkerülő, összesen 16,6 kilométeres útra pedig – amihez egy 110 méteres híd is tartozik az alsólugasi vízgyűjtő tó fölött – megközelítőleg 75 millió eurót költhetnek. Az építtető az Országos Autópálya és Országút Társaság.

A nagyváradi repülőtér kibővítésének és nemzetközivé nyilvánításának projektje is megérte már a harmadik törvényhozási ciklust. A nemzetközi követelményeknek megfelelően korszerűsített, átrendezett, felszerelt terminált 2011-ben adták át, és tavaly augusztus 20-tól hivatalosan is nemzetközi reptérnek nyilvánították a hatóságok a légikikötőt. A tönkrement, a szabványnál rövidebb és keskenyebb kifutópálya átépítésére az uniós finanszírozású szállításügyi ágazati operatív program forrására pályázott a repülőtér, ám eddig nem jutott pénzhez. Az EU Bizottsága most jóváhagyta a vasúti és közúti infrastruktúra fejlesztésére szánt, de megmaradt pénz átcsoportosítását, így a nagyváradi légikikötő is részesülhet belőle, a jászvásárival és a craiovaival együtt. Hogy mennyit kap, az a finanszírozási szerződés megkötésekor derül ki. Popa szerint 26 millió euróra van szüksége a megyei önkormányzat fennhatósága alá tartozó reptérnek.

Hosszadalmas eljárással május végén a hazai Versenytanács és az EU is engedélyezte, hogy a megyei tanács öt éven át egyenként 20 (aztán 19, 18, végül 16) euróval szubvencionálja a majdan Váradról induló nemzetközi járatokra váltott jegyek árát. Ezzel is igyekeznek idecsábítani a fapados légi személyszállító vállalatokat, s ezeknek cserébe még öt évig működtetniük kell váradi járataikat. A megyei önkormányzat felmérést készít, merre repülnének leginkább a bihariak.