Micskei csillagszerzők

Jó dolog a tehetség, de annak kibontakozásához meg kell teremteni a szükséges feltételeket. Éppen ezért nem méltányolható kellőképpen a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola tehetséggondozó programja, a Csillagszerző Matematikaverseny.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Az idén második alkalommal megszervezett megmérettetés megyei szakaszát levelező fordulók vezették fel, amelyek során a versenyző tanulók saját iskolájukban keresték a matematikai feladatok helyes megoldásait. A legügyesebb nebulók továbbléphettek a megyei versengés színterére, ahonnan az első helyezettek a májusban Nagyváradon megrendezett országos döntőbe kerültek. 1016-an jelezték az V–VIII. osztályos diákok számára meghirdetett tehetséggondozó versenyen való részvételi szándékukat; az ország 13 megyéjéből és Magyarországról érkeztek a számbűvölők. A micskeiek kezdeményezését felkarolta két nagyváradi tanintézet, a Mihai Eminescu Főgimnázium, ahol az országos döntő megnyitó ünnepségét és a díjkiosztást bonyolították le, és magára a megmérettetésre a Szacsvay Imre Általános Iskolában került sor.

A megnyitón elsőként a Csillagszerző Matematikaverseny kiókumlálója, Hodgyai Edit, a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, s Pablo Casals szavait idézte: „Csak az számít, hogy mire juttok a tehetséggel”. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, az ítészek elnöke a logikus gondolkodás fontosságát hangsúlyozta. Házigazdaként Hochhauser Enikő aligazgató a nagy múltú, ma Eminescu nevét viselő iskola történetével ismertette meg a résztvevőket, míg Kovács Lajos székelyudvarhelyi tanár a matematika örökérvényűen igaz állításait ecsetelte. A köszöntőkhöz parádés színpadi műsor is társult. A micskei Görböc néptáncosai ropták, pörgött a szoknya, csattant a csizmaszár, majd a szacsvaysok kecsesebb műfajjal, reneszánsz tánccal és balettal kedveskedtek. A sokszínűséghez a kovásznai Deák Gellért Gedeon mesemondással járult hozzá. A micskei Demeter Krisztina felcsíki népdaltolmácsolása Erdei Csongor és Kelemen Hunor hegedűkíséretével tehetséget láttatott.

A háromnapos együttlét második napján került sor a tulajdonképpeni döntőre. A versenyt követő délután és este városnézőbe vitték a diákokat, és jól koreografált szórakoztató programokkal rukkoltak elő a szervezők. A záró nap délelőttjét az eredményhirdetés tette izgalmassá; Biró Rozália szenátor és Cseke Attila parlamenti képviselő is megérkezett, de nem üres kézzel, ajándékcsomaggal jutalmazták a diákokat.

Az V. osztályosok közül a legeredményesebbnek a Kolozsvárról érkezett Ambrus Egyed Ágnes bizonyult, a VI.-osok között első helyezést ért el a szintén kolozsvári Garfield Adrienne, VII.-esek között a margittai Agócs Henrietta és a temesvári Szabó Liza osztozott a legügyesebb számmágusi tituluson, a legjobban teljesítő VIII.-os pedig az aradi Ilona Judit lett. A búcsúzáskor megfogalmazódott: jövőre ismét találkoznak!