Álomból valóság Ottományban

Haló poraiból éledt újjá a közelmúltban a Komáromi Csipkés família egykori családi fészke, a helybeliek által kastélyként emlegetett ottományi kúria. Az összefogás, a tenni akarás bebizonyította, hogy az enyészet útjáról is lehet értékmentő szándékkal a magyar múltat a jövőbe menteni.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A felújítás a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg a gyulai Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Szalacs község és Bihar megye önkormányzata közös pályázatának hozadékaként. A Szalacshoz tartozó ottományi kúriára, ahol a Berettyó mentét bemutató táj- és víztörténeti oktatóközpontot rendeztek be, 550 ezer euró jutott. A társpályázó gyulaiak egy fürdőházat varázsoltak újjá, amiről részletesen beszámolt az eseményen jelen lévő Bak Sándor, a gyulai vízügyi igazgatóság vezetője.

Horváth Béla házigazda polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik tevőlegesen is részt vállaltak a háromszáz éves épület megmentésében. Kiemelkedő szerepet töltött be a projektben Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának volt vezérigazgatója, jelenlegi műszaki igazgatója, a megyei RMDSZ-szervezet, Cseke Attila és Szabó Ödön parlamenti képviselők. Utóbbi öt pontban fogalmazta meg a siker titkát: „Ahhoz, hogy az állomból valóság legyen, elsősorban merjünk álmodni, aztán legyünk ott a döntéshozatalnál, de ugyanolyan fontos a felkészültség, a jó pályázat, a kiváló terv. A kivitelezés, a megvalósulás során nem az egyéni ambícióknak kell érvényesülniük, fontos, hogy egy polgármesterváltás esetén is gördülékeny legyen a folytatás. Itt is ez történt. Legvégül pedig ne elégedjünk meg ennyivel, használjuk ki a széppé tett ingatlan adta lehetőségeket, merjünk újabb nagyszabású álmokat szőni” – biztatott Szabó Ödön.

Mielőtt a II. Rákóczi Ferenc látta arborétum fái alatt szeretetvendégségre terítettek volna a háziak, Cseke Attila jólesően nyugtázta: „Az Érmelléken van élet, nemcsak múlt, de jövőbe mutató jelen is, azt hiszem, ezúttal megfeleltünk elődeink elvárásainak”.