Őszi komolyzenei fesztivál a koncertkínálatban

Három különleges évfordulót ünnepelnek az idén a Nagyváradi Állami Filharmóniánál, közölte TÓDOR ALBERT menedzserigazgató, aki a közelgő évad kínálatáról is beszámolt.

Kerek évfordulók köré építi a 2013/14-es évadát a filharmónia: 125 éve annak, hogy Nagyváradon 1888. január 5-én megtartották az első szimfonikus hangversenyt, a létesítmény Enescu–Bartók Termét tíz esztendeje adták át, és 50 évvel ezelőtt került a filharmóniához Aczél Ervin. A karmester 15 éven át igazgatója is volt az intézménynek, rá az október 10-i koncerten emlékeznek, melynek repertoárja szinte azonos lesz Aczél első koncertjének programjával – tudatta Tódor Albert menedzserigazgató.

Az évadnyitó koncert a George Enescu Fesztivál keretében szeptember 19-én, csütörtökön 19 órakor kezdődik; ezen Brahms Akadémiai nyitánya és D-dúr hegedűversenye mellett Enescu I., Esz-dúr szimfóniáját hallhatják Romeo Rîmbu vezényletével, a szólista a magyarországi Zalai Antal hegedűművész lesz.

Az ősz szimfóniái címmel szeptember 16–22. között klasszikus zenei hetet tartanak. A hangversenyek minden este 7-kor kezdődnek a filharmónia Enescu–Bartók Termében. Hétfőn az Intermezzo kvartett, kedden az oszakai (Japán) Harmonious Kamarazenekar koncertezik, szerdán Lászlóffy Zsolt vezényletével a filharmónia kórusának a capella hangversenye lesz, csütörtökön a már említett évadnyitó koncert, pénteken a Közép-Európában egyedülálló Transylvanian Saxophone Quartet lép fel, szombaton a Művészeti Líceum diákjai koncerteznek, vasárnap pedig a debreceni Kodály Filharmónia hangversenye lesz majd hallható Somogyi-Tóth Dániel vezényletével és Baráti Kristóf hegedűművész közreműködésével. Tódor Albert azt is elmondta, hogy az őszi fesztiválon csak a két filharmonikus zenekar fellépésére kell teljes árú jegyet vásárolni, a művészetis diákok koncertje ingyenes lesz, a másik négy fellépésre pedig 10 és 15 lejbe kerül majd egy belépő.

Az idén sem emelték meg a jegyek és bérletek árát, ezek már kaphatók a filharmónia pénztáránál (Szilágyi Dezső, ma Moscovei u. 5. sz.) minden hétköznap 11–17 óra között. Helytől függően egy koncertjegy ára 10 és 25 lej között változhat, a teljes, 38 koncertet magába foglaló évadra pedig a helyek függvényében 200 és 380 lej közötti áron válthatnak bérletet. Diákoknak és egyetemistáknak 10 lejbe kerül a jegy, és 200 lejbe a bérlet. Választhatják a tíz, tetszőleges koncertre érvényes bérletet 140 lejért, ezek tulajdonosainak a koncert előtt legalább 24 órával helyet kell foglalniuk az illető hangversenyre. Az új évadban négy leckekoncertet tartanak majd, erre 24 lej a bérlet, egy jegy ára 7 lej lesz Váradon, vidéken pedig 5 lejt kérnek a belépőért.