Zavarok az egészségügyi járulék körül

Egy éve már nem az egészségbiztosítási pénztár, hanem az adóhivatal szedi be az egészségügyi járulékokat. Az átadás-átvétel még mindig tart, az intézmények közötti kommunikáció hiánya a polgárokat kényszeríti utánajárásra, igazuk bizonygatására.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Olvasói panasz nyomán szembesültünk az egészségügyi járulékok kezelésében megmutatkozó kuszasággal. Ennek egy részét az okozza, hogy 2012 júliusa óta az adóhivatal kapta feladatul ezek beszedését. Értelemszerűen a tartozásokét is. A biztosítópénztárt pedig megbízták, hogy az átadás-átvételi határidő lejártáig tegye tisztába a kintlevőségeit, vagyis minden adósának küldjön fizetési felszólítást. A Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár több mint 30 ezer felszólítást küldött ki – tudtuk meg Oana Ungur szóvivőtől.

Panaszosunk is kapott ilyen felszólítást, bár szerinte igaztalanul, de kilátástalannak ítélve a fellebbezést, még januárban befizette a pénzt az adóhivatalban, ám a múlt hónapban ámulva tapasztalta, hogy a biztosítónál még mindig adósként szerepel, ezért nem adták ki neki az európai biztosítási kártyát. Tudatták vele, hozzon igazolást a „fináncoktól” a befizetésről, nem elég a nyugta.

Fándly Marius, a megyei közpénzügyi igazgatóság helyettes vezetője érdeklődésünkre közölte, hogy az illetőnek és bárki másnak kérésre helyben kiállítják az igazolást arról, hogy nincs tartozása. Kár, hogy ezért az állampolgárnak kell utánajárnia, s nem továbbítják egymásnak az adatokat az intézmények. Az aligazgató arra is figyelmeztetett, hogy az egészségbiztosítási járulékról az egészségügyi törvény rendelkezik, amely felsorolja azokat a jövedelmeket, amelyek után ilyet fizetni kell, s az adóhatóság nyilvántartja és közli az egészségbiztosítási pénztárral, mikor ki kapott ilyen jövedelmet. A jogszabály viszont nem pontosítja, hogy a jelenlegi adótörvény szerint csak akkor járulékkötelesek ezek a jövedelmek, ha kizárólag ezekből él az állampolgár, vagyis nincs 8 órás munkaviszonya vagy nem nyugdíjas. A pénztár pedig – az országos vezetőség rendelkezése alapján, biztos, ami biztos alapon – minden, szerinte érintettnek kiküldte a fizetési felszólítást.

A pénztár megyei szóvivője is elismerte, nem mindig jogos az „adóslistára” vétel, de mentségül azt hozta fel, hogy nem férnek hozzá minden olyan adatbázishoz, amelyből kitűnik, ki fizet járulékot és ki nem. Nincs rálátásuk a hadsereg, a belügyminisztérium, az igazságszolgáltatás saját biztosításainak, nyugdíjpénztárainak adataira, és a vasúti biztosító adatait is csak nemrég kezdték feldolgozni.

Járulékköteles jövedelem a mezőgazdaságból, erdőgazdálkodásból, szerzői jogdíjból, osztalékból, banki kamatból, javak bérbeadásából, illetve szabadfoglalkozásokból vagy polgári szerződés alapján szerzett bevétel. Ha ezeken kívül munkabérből vagy nyugdíjból él az állampolgár, vagy olyan jövedelme van, amelyből vonják az egészségbiztosítási járulékot, ne fizessen a felszólításra, hanem mihamarabb keresse fel a pénztár megyei székházát (Nagyvárad, Borsi út 4. km) az igazoló okmányokkal – tanácsolta Oana Ungur. Hozzátette, a casbh@rdslink.ro és az e-mail@casbh.rdsor.ro villanypostacímre vagy a 0259/454-184-es faxszámra küldött iratokat is elfogadják.

Ha már fizettek, de nem kellett volna, a bizonyító okmányok alapján a pénztár arról is igazolást ad, s azzal visszaigényelhetik a pénzt az adóhivatalban. Mivel az átadás-átvételi határidőt szeptember 30-ig kitolták, a pénztár addig tudja tisztázni a helyzetet.