Megénekelték a várost, számot bűvöltek

Érmihályfalván, ahol az érmelléki mocsár és a nyírségi homok egymásnak megálljt parancsol, mindig is pezsgett az alkotási vágy. Volt, aki szóval, gesztusokkal teremtett szépet, mások ecsettel korbácsoltak érzelmeket, rímek bugyraiba rejtve mondták ki a kimondhatatlant. És ma sincs ez, szerencsére, másként.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Miután 2000-ben életre hívták a Máté Imre költő nevével fémjelzett irodalmi és képzőművészeti kört, az alkotókedv még inkább megélénkült Érmihályfalván. Szalai Ilona és Gheri Judit könyvtárosok sorra szervezték a különböző kiállításokat a homokvilág fővárosában. Egy idő után úgy érezték, tovább kell lépniük, mélyebb alkotói készségek, témamegközelítési módszerek elsajátítására törekedtek. Megszületett az alkotótábor ötlete. Közben a képzőművészet képviselői függetlenítették magukat az irodalmi körtől, és a 2007-es nyitótáborra, az akkortájt elhunyt társuk emlékének adózva, Marcsó József Képzőművészeti Kör névvel jelentkeztek be. Szalai Ilona az idén hetedik alkalommal főszervezőként vett részt a júliusban megtartott alkotótáborban.

Az évek során egyre több szponzorra tettek szert, mindvégig kiállt mellettük a városi elöljáróság, de több magánszemély is értéket látott az immár hagyománnyá nemesült kezdeményezésben. A tábor helyszíne szinte évenként változott, az érmellékiek mellett Nagyváradról és Magyarországról is érkeztek alkotók – sorolta Szalai, s a tábort értékelve elmondta lapunknak, hogy az eltelt hét év alatt érezhető fejlődésen mentek át az alkotók.

Az idei tíznapos közös teremtőmunkának a Regina Panzió adott otthont, mely a nyírábrányi határátkelőhöz vezető út mentén áll. A tulajdonos, Rácz György amellett, hogy elszállásolta, vendégül látta a táborlakókat, lelkes szponzorként is bizonyított. Rajta kívül sokan odaálltak még Szalai Ilona mellé támogatóként: a helyi önkormányzat, a Marcsó József Képzőművészeti Kör, a Máté Imre Városi Könyvtár és több magánszemély.

A tábor fennállása óta a művészeti vezető a hajdúnánási Patai István, a tiszadobi művésztelep kurátora, aki a legjobb alkotások „elkövetőit” az általa alapított díjjal jutalmazza. Az idén sem volt könnyű dolga a döntéshozatalkor, hisz a képzőművészeti ágak széles sztyeppéin nyargalászott a kéttucatnyi csodateremtő. Így az ecsetfogók mellett az üvegfestők, a fafaragók és a fotósok is megméretkeztek. Patai minden tábornak kihirdeti a témáját, amihez kapcsolódnia kell a művészek fantáziavilágának. Az idei tábor munkái Érmihályfalva városára, valamint a „bűvös hármas számra” hangolódtak.

A táborzáró napon a helyi könyvtárban kiállították az alkotásokat, s azok még egy hónapig megtekinthetők. A tárlatnyitón jelen volt a város polgármestere, Nyakó József is, aki messzemenő támogatásáról biztosította a rendezvényt, külön köszönetét és elismerését fejezve ki a szervezőknek.

A VII. ÉRtékteremtő Nemzetközi Alkotótábor idei Patai-díját az érkeserűi Fekete Hajnal festőművész és a hajdúnánási Fűz László fotós vehette át. Egyúttal a 2014-es alkotótábor témáját is bejelentették: az alkotók a „Kik vagyunk, honnan jöttünk?” kérdésre hegyezhetik a válaszadó ecsetet, vésőt vagy éppenséggel a vakufény-pillanatot.