Eurorégiós fotószalon

Hét év kihagyás után ismét megrendezték a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégióban tevékenykedő fotósok közös kiállítását. A 334 pályamunkából kiválasztott 50-50 felvételt két helyszínen, Nagyváradon és Debrecenben is kiállították.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A nagyváradi Euro Foto Art Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub a Debreceni Fotóklubbal együttműködve, a Bihar megyei és a nagyváradi önkormányzat támogatásával hirdette meg a tárlatot. Biharból 186 képet küldtek be bályoki, belényesi, élesdi, érmihályfalvi, margittai, nagyváradi, tóti és vaskohsziklási fotósok, illetve az Euro Foto Art Egyesület budapesti, debreceni és Los Angeles-i tagjai. Hajdú-Biharból 148 pályamunka érkezett berettyóújfalui, debreceni, hajdúböszörményi, nyíradonyi és nyíregyházi alkotóktól, illetve a Debreceni Fotóklub és a Debreceni Új Fotóműhely romániai tagjaitól.
A váradi Constantin Dancoglu (EFIAP/b), Claudiu Szabó (EFIAP) és Tóth István (AFIAP) egyesületi elnök alkotta itteni zsűri bírálta el az utóbbiakat, a bihariak munkáit pedig magyarországiak zsűrizték. A kiválasztott 50-50 fotót két helyszínen is kiállították, előbb a nagyváradi Foto Art Galériában, majd a  hónap végén a debreceni Ifjúsági Házban nyílik meg a tárlat. A nagyváradi eseményen megjelentek a magyarországi fotósok, a partner debreceni fotóklub vezetői. Az egybegyűlteket köszöntötte Mircea Mălan alpolgármester is. Tóth István, a Foto Art Egyesület elnöke hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy hosszú szünet után a pályázattal és a közös tárlatokkal ismét szorosabbra fűzték a kapcsolatot a magyarországi kollégákkal. A Várad folyóirat főszerkesztője, Szűcs László méltatta a kiállított, változatos tematikájú, ám vitathatatlanul magas színvonalú alkotásokat.
A tárlatnyitókon adták át a díjakat is. A hajdú-bihariak közül a debreceni Varga József A szeretet fényei című képe lett az első, a nyíregyházi Kovács Matild pedig a második és a harmadik díjat nyerte el a Gyöngyvirág, illetve Álom című munkájával. A bihari pályázók közül többek között díjat nyert a bályoki Barcsa Sándor Párhuzamos világok című képe.