Zajlik Biharban az aratás

Idén nyereséges lehet a gabonatermesztés. A kedvező időjárási körülmények, a helyes technológia alkalmazása és nem utolsó sorban a legújabb fajták és hibridek teljesítménye tette lehetővé, hogy a gazdálkodók magas terméshozamok érjenek el. A kenyérgabona minősége Biharban jónak mondható, az árpa betakarításával gyakorlatilag már végeztek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A tavalyi szokatlanul csapadékos és hűvös időjárás szinte megoldhatatlan kihívások elé állította a hazai gabonatermesztőket. Évtizedek óta nem látott csapadékmennyiség hullott a Kárpát-medencére, sok helyen a tavaszi vetést is tönkretéve, másutt a jégesők tették tönkre a táblákat.
Bucsás Sándor örvéndi agrármérnök szerint a sok tavalyi csapadék az idei gabonatermesztés előnyére vált. Július végére búzából csaknem 7 százalékkal többet fognak betakarítani a tavalyi évhez képest, ami országos átlagban hektáronként 3,3 tonnát jelent, összességében pedig 6 millió tonna kerülhet a magtárakba. A kenyérgabona minősége általában jó, ami a kedvező időjárás mellett a helyes technológia alkalmazásának köszönhető.
A repcetermesztésnek az egyik legfontosabb, a jövedelmezőséget alapvetően meghatározó technológiai művelete a betakarítás. Biharben repcéből kis termés várható, a tavalyi sok csapadék miatt nem tudtak időben vetni. A hektáronkénti 1,1 tonna terméshozam a tavalyi 1,8-2 tonna átlagától elmarad.
Az árpa aratása javarészt már befejeződött, átlagosan 3,5-3,8 tonna a hektáronkénti hozam, ami jóval magasabb a tavalyi 2,5-2,8 tonnás hozamoknál.
A Szalonta, Diószeg, Székelyhíd, valamint Mihályfalva környékén élő gazdálkodók hektáronként búzából 3,3 tonnát, árpából pedig 3,5-4 tonnát takarítanak be idén. A területre jellemző, tápanyagokban gazdag termőtalaj teszi lehetővé, hogy a Körös-vidéki dombosabb vidékekhez képest jóval nagyobb hozamokat érjenek el. Dombvidéken a búza hektáronkénti terméshozama 2,2-3,2 tonna között, az árpáé pedig csak 2,5 tonna körül alakul.