Szalontai paradoxon

„A virág a mienk, az élet a tiétek, a virágot rólunk el ne vigyétek!” – olvasható az intés a nagyszalontai temetőben a ravatalozóhoz vezető főút mentén. Nyílt üzenet ez, amely felszólítja a lakosságot: ne lopjon a temetőből – virágot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

„A virág a mienk, az élet a tiétek, a virágot rólunk el ne vigyétek!” – olvasható az intés a nagyszalontai temetőben a ravatalozóhoz vezető főút mentén. Nyílt üzenet ez, amely felszólítja a lakosságot: ne lopjon a temetőből – virágot.
Mégis számtalanszor megtapasztaltuk, hogy az elültetett virágtövek vagy a szép új koszorúk egyik napról a másikra „elköltöztek”. Hogy hová, arra rendszerint soha nem jöttünk rá.
Olvasom a minap a helyi lapban, majd annak internetes kiadásában, hogy egy öntöttvas lábú padot „tulajdonítottak el” a ravatalozó elől. S az azt oda kihelyező temetkezési vállalkozó kéri a tolvajt, hogy tegye vissza a padot, mert nagy szükség van arra ott. A történet első része gyalázatos. Megbotránkoztató, hogy valakik éppen a köztemetőből lopnak. Ismét. Amint az említett hírben olvasható, a vállalkozó szerint a pad súlya miatt képtelenség volt gyalog elvinni az ülőalkalmatosságot, autóval kellett elszállítania a tettesnek.
Nos, innen elképzeltem a történetet: a tolvajt nem hagyja nyugodni a lelkiismerete, és egy reggel arra ébred, hogy megvilágosodott az elméje, eldöntötte, visszaviszi a temetőből ellopott, kovácsoltvaslábú padot. Autójának csomagtartójába vagy utánfutóra rakja, és visszaviszi a ravatalozó elé. Majd elmondja a csodálkozó temetőgondnoknak és a csoda láttán odagyűlt virrasztóknak, gyászolóknak, temetésre készülődőknek, hogy bizony ő lopta el a sírkertből a lócát, ám a felhívás annyira megérintette, hogy nem tudott megnyugodni, hát visszahozta. Bocsánatot kér mindenkitől. És azt is megígéri, hogy temetőből többet nem lop el semmit. Soha. És az összegyűlt markos legények és a lokálpatrióta nagyszalontaiak megveregetik. A vállát. Megdicsérik, hogy milyen becsületesen járt el. No, kérem, ez a teljes képtelenség.
Új kaput építettek nemrég a köztemető főbejáratához és a temetőgondnok irodájának helyet adó ingatlan mellé is. Javaslom, ha már annyit költöttek rá, éjszakára zárják be. Éjszaka ne közlekedjenek autókkal a temetőben. Senki. A tolvajok meg végképp. Megeshet ugyanis, hogy egy reggelre a kovácsoltvas kapunak is lába kél.
Szégyen és gyalázat.