Gyermekjogok Romániában: papíron sincs rendben minden

Stratégia nélkül, egymással nem kommunikáló intézmények különféle kritériumok alapján próbálják ellenőrizni a gyermekek jogainak érvényesülését Romániában. BIRÓ ROZÁLIA szenátor a gyermekjogok világnapja alkalmából számolt be tapasztalatairól.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Siralmas képet festett a gyermekjogok romániai érvényesítéséről Biró Rozália, a felsőház emberjogi, szociális, kisebbségvédelmi és egyházi bizottságának elnöke. A Bihar megyei törvényhozó emlékeztetett rá, hogy az ország csatlakozott ugyan a gyermekek jogainak védelméről szóló nemzetközi egyezményekhez, ám nincs hatékony struktúra azok gyakorlatba ültetéséhez. Nincs átfogó gyermekjogvédelmi stratégia, ám ilyet a helyzet felméréséig nem is lehet kidolgozni. A problémákat, a szükséges intézkedéseket viszont csak egységes kritériumrendszer alkalmazásával lehetne feltárni, ez szintén hiányzik.

Nincs külön gyermekjogvédelmi ombudsman, a visszaélésekről szóló jelzések, panaszok az állampolgári jogok biztosának helyetteséhez futnak be. Két évvel ezelőtt 66, tavaly mindössze bejelentést regisztráltak, ami arra utal, hogy az érintettek vagy nem ismerik ezt a jogorvoslati fórumot, vagy nem bíznak benne – mindkettő súlyos gond. Mivel a gyermekjogok érvényesítésében illetékes intézményeknek nincs jelentéstételi kötelezettségük, a legtöbb esetben nem jutnak a hatóság tudomására a jogsértések. A helyzetelemzésre készülő Biró Rozália is szembesült azzal, hogy bizonyos adatokat nem tárnak a nyilvánosság elé az intézmények.

Különösen veszélyeztetett kategóriának kell tekinteni a gyermekjogok érvényesülése szempontjából a fogyatékos kiskorúakat; a munkaügyi tárca alárendeltségébe tartozó szociális igazgatóság nyilvántartása szerint közel 72 700 a számuk, ám ez ugyanennyi családot jelent, amelyek életét megnehezítő terhet könnyíteni kellene. Újabb kori veszélyt jelent, hogy a külföldön dolgozó szülők által hátrahagyott gyermekek felügyelete sok esetben megoldatlan. Ugyancsak minisztériumi adat szerint az idén tavasszal 59 ezer családban közel 82 ezer kiskorú maradt hosszú távra egy vagy mindkét szülője nélkül. Ennél sokkal többen vannak – figyelmeztetett a szenátor –, hiszen a szaktárca csak a legális külföldi munkavállalókat tarthatja nyilván.

A XXI. századi európai országhoz méltatlan helyzet javítása érdekében Biró Rozália kezdeményezte, hogy hozzák létre a gyermekbántalmazás megelőzését és monitorizálását felügyelő országos tanácsot a törvényhozás alárendeltségében, és december 10-ére a parlamentbe összehívta a gyermekjogvédelemben érintett összes állami, törvényhozási és civil intézmény kerekasztalát. Az a célja, hogy rávegye ezeket, alkalmazzák az ENSZ gyermekjogédelmi alapja, az UNICEF módszerét a jogérvényesítés figyelemmel kísérésére.