Mosolyt csalt az arcokra a nőszervezet

Alig fél éve létezik az RMDSZ Nőszervezete, de ennyi idő alatt is hatékonynak bizonyult a szervezésben. BIRÓ ROZÁLIA szenátor, a szervezet országos elnöke vont mérleget.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Felmérés igazolta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetségen belül igény mutatkozott egy nőszervezet létrehozására. Ennek a jogi kereteit a tavaly májusi csíkszeredai kongresszuson teremtette meg az RMDSZ, az első megyei nőszervezet június 15-én jött létre Beszterce-Naszód megyében, maga az országos Nőszövetség pedig szeptemberben tartotta alakuló ülését, amelyen Biró Rozáliát választották elnöknek. A Bihar megyei szenátor tehát félév-értékelőt tartott Nagyváradon.

Mint megvallotta, az érdekvédelmi szövetségben eddig is dolgoztak nők, de saját szervezetük megalakításával meg is akarják mutatni magukat. Hozzátette: az RMDSZ döntéshozó pozícióiban nemhogy az európai, hanem a romániai átlagnál is jóval kevesebb a nő. A nőszervezet létrehozását a tagság igénye mellett az is indokolta, hogy az érdekvédelmi szervezetnek legyen egy újabb, a román pártok által már régóta használt, kevésbé politikai, sokkal inkább emberközeli közösségszervező „eszköze”. A pártok közötti informális kapcsolattartásra is alkalmasak a nőszervezetek, ezt már Biró Rozália is tapasztalta. Alkalma volt találkozni az Európai Néppárt Nőszervezetének elnökével is, és építik a kapcsolatot a Néppárthoz tartozó külföldi politikai alakulatok hasonló szervezeteivel.

Év végére az RMDSZ 28 megyei és területi szervezete mellett 23 nőszervezet és országszerte 103 helyi szervezet alakult meg. Vezetőiknek, illetve a női önkormányzati tisztségviselőknek már három regionális képzést is tartottak több mint 100 résztvevővel, és ilyeneket az idénre is terveznek. Októberben láttak hozzá a helyi nőszervezetek megalakításának, és december folyamán már ezek szervezték meg a Mosolygó karácsony elnevezésű országos jótékonysági akciót. Stratégiai partnerekre találtak ehhez a magyar történelmi egyházak nőszervezeteiben, az ifjúsági és egyéb civil szervezetekben, összesen 40-nel.

Maguk sem számítottak ilyen „széles mosolyra”, árulta el Biró Rozália: 38 860 rászoruló, alacsony jövedelmű, idős vagy gyermek kapott csomagot az összegyűjtött ajándékokból. Az elnök asszony kiemelte a legeredményesebb szervező Maros megyeieket, akik 54 településen 75 eseményt rendeztek összesen 5400 résztvevővel, a legönzetlenebb udvarhelyszékieket, akik a gyerekek által egyenként összeadott 2000 szaloncukrot (is) tartalmazó ajándékokkal szentestén keresték fel a kórház betegeit, illetve a leggondosabb Arad megyeieket, akik minden magyar óvodásnak és iskolásnak adtak ajándékot. Biró Rozália kiemelte annak jelentőségét, hogy a karácsonyi akció olyan térségekben is megmozgatta a magyarokat – például Gorj vagy Suceava megye –, ahol ilyen közösségi rendezvény még sosem volt.

Az idén is indít majd országos rendezvényeket a nőszervezet, ígérte az elnök, de hozzátette, a helyi és megyei szervezetekre bízzák, milyen saját kezdeményezésekkel szolgálják majd a helyi igényeket. Kialakítják a női szakcsoportokat, és saját jelöltet kívánnak állítani az RMDSZ színeiben az európai parlamenti választásra. A jövő hétre várható, hogy megnevezik, ki lesz ez.