Ikertárlatok nyíltak Szegeden, Kolozsváron és Váradon

Másodjára szervezték meg a Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotófesztivált a világban élő magyar és román fotósoknak. A nagyváradi Tavirózsa Fotóklub a bukaresti művelődési minisztériummal együttműködve a román (január 15.) és a magyar (január 22.) kultúra napjához igazította a megnyitót.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A XIX. században Kolozsváron született, de Bukarestben hírnevet szerzett fotográfus, akvarellista, litográfus, folyóirat-alapító és nyomdász nevével fémjelzett rendezvény egyúttal a világban élő román és magyar fotósok VIII. nemzetközi szalonja is volt. Mind a nyolc rendezvény fővédnökségét a román és a magyar államfő látta el. A nemzetközi zsűri a beküldött 341-ből 101 alkotást fogadott el a meghirdetett témában, amely ezúttal az Európai Unió városai volt.
A szervezők jóvoltából a képekről három nagyítás készült, így ugyanazt a tárlatot három helyszínen mutathatták be. Elsőként január 17-én a budapesti Román Kulturális Intézet szegedi fiókintézetében nyílt meg a kiállítás, aztán január 21-én a kolozsvári Stars Galériában Magdó János magyar főkonzul jelenlétében a második, végül a harmadik a nagyváradi Euro Foto Art Galériában. Utóbbi eseményen közreműködött a nagyváradi Presto Brass rézfúvós kamarazenekar. A díjak egy részét is itt vehették át a nemzetközi szalon igazgatójától, Tóth Istvántól (AFIAP), az Euro Foto Art Egyesület és a Tavirózsa Fotóklub elnökétől.
A Román Fotóművészek Egyesülete hat érmet (hármat-hármat fekete-fehér, illetve színes kategóriában) és 12 dicséretet osztott ki. Aranyérmes lett Valentina Stan AFIAP (fekete-fehér) és Adrian Markus (színes), az ezüstérmet a magyarországi Greguss László (ff) és Adela Lia Rusu (sz.), a bronzot pedig Valentina Stan (ff), illetve Cătăllin Fudulu (sz.) kapta.
A Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotófesztivál másik rendezvényeként a galaci Al-dunai Fotóklub tagjainak 60 munkájából nyílik kiállítás a Tavirózsa Fotóklub Sas-palotabeli stúdiótermében. Január 29-én 18 órától kezdve egy hónapon át lehet majd megtekinteni a képeket, a megnyitót kivéve a látogatási szándékot előre kell jelezni a 0741/212–111-es vagy a 0770/103–500-as telefonszámon.