Takarítsák az árkokat, hogy megelőzzék az árvizet!

A tavaszias meleg hatására a Körösök vízgyűjtő területének magasabban fekvő vidékein rohamosan olvad a hó. Az érintett önkormányzatok felelőssége a vízfolyások partjainak, az árkoknak a tisztán tartása, hogy az ár levonulhasson, és ne öntse el a településeket.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A Körösök Vízügyi Igazgatósága arra figyelmezteti a polgármestereket, hogy a vízlevezető árkok kitakarításának megszervezése, a hídlábak körül, a folyópartokon felhalmozódott hordalék és szemét elszállítása az ő feladatuk. Mielőbb el kell ezt végezni, mert a gyorsan olvadó hó miatt hirtelen megnőhet a folyóvizek vízszintje. Az érintett lakosoknak is kötelességük a házuk, telkük, kertjük előtti/melletti csapadékelvezető árkok tisztán tartása, ezzel megelőzhetik, hogy a feltorlódó ár elöntse a portájukat.
Legsürgetőbb a felkészülés a Berettyót tápláló vízfolyások mentén a Szilágy megyei Nagyfalutól Bihar megye határáig, a Fekete-Körösbe folyó vizek mentén Alsóbiharkristyor és Belényes között, a Sebes-Körös mellékfolyói mentén Kisősi és Élesd között, illetve a Fehér-Körösbe futó patakok mentén az Arad megyei Nagyhalmágy és Honctő között.
Dumitru Voloşeniuc, a vízügyi igazgatóság vezetője elmondta, hogy még nincs árvízveszély, a vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik a védműveket, és a helyszínen fogják ellenőrizni azt is, hogy az elöljárók miképpen teljesítik a természeti károk elhárításában rájuk háruló feladatokat.