Gyöngyvetők Sólyomkőváron

A margittai Gyöngyvetők Néptánccsoport és Népdalkórus az idén alapította meg saját civil szervezetét Pro Folk Egyesület néven, hogy rendezvényeire tudjon pályázni. Legutóbbi néptánc- és kézművestáborukat összevonták a nemzetközi képzőművész alkotótáborral a sólyomkővári Református Ifjúsági Központban.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A kézművesek a vendégházban, a néptáncosok sátrakban laktak, később az eső elől menekülve matracaikkal beköltöztek az ebédlőbe, a nagytermet éjszaka szállóként, nappal ebédlőként használták. Naponta folytak a kézműves oktatások, a kísérő tanárok irányításával, a táncot szegedi oktatók – Tőtős Hortenzia, Presztner Richard – tanították. Július 22-én tartották a Néptánctábor záróműsorát a vendégház fedett teraszán. Jelen volt Pető Csilla képviselő, a tábor fővédnöke, Hodgyai Edit megyei tanácsos, Rend Erzsébet, a Horváth János Iskolacsoport aligazgatója, Árkosi Antal, a margittai RMDSZ elnöke, valamint a Horváth János Társaság képviselői.
Deák Andrea főszervező köszönetet mondott a főtámogató Bihar Megyei Tanács RMDSZ frakciójának, a margittai RMDSZ-nek, továbbá a szakácsoknak, a szülőknek és nem utolsó sorban a gyereknek, akik nagyszerű munkát végeztek. Pető Csilla arról szólt, hogy hagyományaink, autentikus táncaink őrzése sokkal felemelőbb és nemesebb feladat, mint az értelmetlen számítógépes játékok. A nyitóbeszédek után egy verseny következett, mely azt hivatott eldönteni, melyik legény járja a legjobban a legényest. A győztes Forgács Péter lett. Helyesebben fogalmazva, most neki sikerült a legjobban, mert ebben a táborban mindenki győztes, – mondta Deák Andrea. Emléklapot minden részvevő kapott, kiegészítve kisebb ajándékokkal. A díjak átadása után a táncosok bemutatták a tanult táncrendeket, majd szabad tánc következett. Tőtős Hortenzia elégedetten állapította meg: ezek a gyerekek már örömmel és felszabadultan táncolnak. Nem kell mereven odafigyelniük, a vérükben van a néptánc, és akkor már megmarad és örökíthető. Hodgyai Edit szerint ezeknek a gyerekeknek vezérszerepük lesz az új magyar iskolában, ahol a magyar néptánc értéke bizonyára felértékelődik. „Ők azok, akik nemcsak látják a magyar kultúrát, hanem meg is élik és minden nap művelik,” – mondta az ismert néptáncos. Rend Erzsébet örömmel nyugtázta, a magyar iskola kész, már-már profi néptánccsoportot fog kapni. „Gratulálunk, hajrá gyerekek. Büszkék vagyunk rátok!” – mondta. A tánc varázsa előbb-utóbb mindenkit a „parkettre” csalt, legyen az oktató, meghívott vendég vagy szülő. Igazi örömünnep volt a záróbuli. Régi barátságok elevenedtek fel és újak születtek, hiszen Margittáról, Nagyszalontáról és Magyarremetéről egyaránt érkeztek gyerekek.
Rövid búcsú után a táncosok hazaindultak, de már érkeztek az új vendégek, a képzőművészek. Több mint húszan jöttek, közülük tucatnyian Magyarországról és Szlovákiából. Ellátásukról a Pro Folk Egyesület gondoskodott, cserébe egy-egy művüket adták. Ezek árverezésével kíván az egyesület bevételt elérni a következő rendezvényéhez. A művészeket elkísérte Anca Popescu Raţiu, a Bihar Megyei Hagyományos Kultúra Megőrzésének Központja művészeti előadója is. Csodálatos dolognak nevezte az ötletet és a tábort, mely tartalmas elfoglaltságot ad a fiataloknak. – Saját és mások értékeit, hagyományait is tisztelni kell. Így élhetünk barátságban, harmóniában egymás mellett, – mondta. Megköszönte Papp Gábor festőművésznek, hogy összehozta a nemzetközi alkotó csapatot, míg a Pro Folk Egyesületnek az ellátás biztosítását.
Deák Andrea lapunknak elmondta, elégedett az eredménnyel, levonják a következtetéseket, elemzik az eredményeket, az esetleges hibákat és jövőre újra megrendezik a tábort.