Szent Anna napi ünnep Széplakon

Ünnepelt a hétvégén a Berettyó parti község apraja-nagyja. A hagyománynak megfelelően a Szent Anna templombúcsúkor tartják a Községi Napokat. A széplakiak mellett a hozzátartozó öt település – Baromlak, Blágarét, Cserpatak, Dólya, Foglás – lakosai is részt vesznek.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Több helyszínen zajlottak a kulturális és szórakoztató műsorok, minden polgár talált neki tetsző elfoglaltságot. Bagosi Barna alpolgármester gondoskodott arról, hogy a magyar nyelvű programok aránya ne legyen a lakossági számarány alatt. Igazából egy „magyar csomagot” rendelt meg az elismert szlovákiai magyar műsorszervezőtől, Balázs Emesétől, aki a kétnapos kulturális programsorozat magyar részét valósította meg. Ő hívta meg az előadóművészeket is.  
A sportcsarnokban szombat reggel kezdődött a teremfoci bajnokság és aznap eljutottak az elődöntőkig. Teltház volt, melyet valószínűleg az időnként eleredő esőnek is köszönhettek. Később javult az idő és a széplaki mazsorett-csoport elindulhatott hívogató körútjára. Menettánccal csalogatták a község és a környező települések lakosait a rendezvényekre. A csapat nagy népszerűségnek örvend, mindenütt kedvesen fogadták őket, az emberek az ablakokból, vagy az utcaajtónál állva integettek nekik. Sok meghívást kapnak falunapokra, vagy más összejövetelekre. Oktatójuk a nagy elismerésnek örvendő Simon Noémi. A menettánc megtette a hatást és a hivatalos megnyitóra szép számban összegyűltek az emberek a Világháborús Emlékműnél. Jelen volt Cornel Popa és Ioan Mang szenátorok, Merca Adrian képviselő, Mircea Moldovan prefektusi tanácsos, a helyi pártvezetők, az egyházak képviselői, valamint a Széplakról elszármazottak. Az egyházi szertartás után itt hangzottak el az ünnepi beszédek, majd elhelyezték az emlékezés koszorúit. Magyar nyelven Bagosi Barna alpolgármester mondott köszöntőt. Elmondta, hogy minden évben igyekeznek az előzőnél színvonalasabb műsort biztosítani, hogy az egész évi kemény munka után egy kellemes, szórakoztató hétvégét biztosítsanak a község lakosainak. Felhívta a vendégek figyelmét, hogy tavaly óta gazdagodott az emlékmű azokkal a többnyelvű emléktáblákkal, melyek a zsidó közösség mártírjainak állítanak emléket. Széplakon mindig példaértékű békében éltek együtt a román, magyar, szlovák és más nemzetiségűek. Beszédének befejező részében szó szerinti felhőtlen szórakozást kívánt az egybegyűlteknek.

A volt polgármesteri hivatal épületébe hívták össze azokat a szépkorúakat, akik megérték aranylakodalmukat, illetve a hat település legidősebb embereit. Dr. Tivadar Nicolae polgármester és Bagosi Barna okleveleket és egy-egy borítékot nyújtott át, mely 500 lejt tartalmazott. Nem maradt el a pezsgős koccintás sem. A Sportcsarnokban a rangadó végeztével az alpolgármester megnyitotta a Gömöri Fotóklub kiállítását. A klub elnöke, Benedek László köszönte meg a meghívást. Bemutatta azokat a nyertes fotókat, melyeket a szlovákiai tanárok és diákok készítettek a Világunk pályázat keretében. Ezek már bejárták Szlovákiát és most a környező országok magyarjai láthatják, mielőtt az Egyesült Államokban mutatja majd be az Amerikai Magyar Szövetség egy turné keretében. Felhívta a széplaki fiatalok figyelmét, hogy pályázzanak ők is, mutassák meg tehetségüket a világnak. A kiállítást hanganyagban Tóbisz Tinelli Tamás tette gazdagabbá, aki megzenésített verseket énekelt, gitárzenével kísérve. Itt tartották meg a kézműves foglalkozást is, melyen a gyerekek szalmából és speciális fűből készíthettek dísztárgyakat. A sportpályán felállított színpadon tartották az esti koncerteket, melyen Mohácsi Brigitta és Giorgo lépett fel. Ugyanitt szabadtéri diszkó zárta a szombati napot. Az időjárás kegyes volt az ünneplőkhöz, csak rövid szakaszokban zavarta eső a programokat.
Vasárnap reggel tartották meg a Szent Anna templombúcsút, délután folytatódott a kézműves foglalkozás, majd Tóbisz Tinelli Tamás lépett újra fel. Este a sztárvendégek, – Aradszky László és Tamás Gábor – koncertjeire teljesen megtelt a sportpálya. Sokan jöttek Margittáról, Nagyfaluból, Szilágysomlyóról, sőt távolabbi településekről is. Az ünnepséget a tűzijáték zárta. Vasárnap már gyakrabban esett, de ez nem tudta hazazavarni a szórakozni vágyókat. Mindkét napon működtek a lacikonyhák, a sörsátrak és a vidámpark. Bagosi Barna elégedett volt a rendezvénnyel, melyet jövőre még színvonalasabbá akarnak tenni. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy tartalmas és szórakoztató műsort szervezzünk lakosainknak, egyedül az időjárásnak nem tudunk parancsolni” – fogalmazott.