Elfogták a margittai sírrongálókat

Vasárnapra virradóra vandálok tucatnyi sírkövet döntöttek le, rongáltak meg a margittai római-katolikus, közismert nevén az Eger-temetőben. Hétfőre a rendőrök elfogták a két elkövetőt.

Egy katolikus egyházfi értesítette a Margittán eddig példátlan sírgyalázásról Májernyik Mihály plébánost, aki Molnár Imre egyháztanácsi elnök kíséretében érkezett a helyszínre. Ők értesítették a helyi rendőrséget, és hamarosan egy nyomozóegység vonult ki a temetőbe. A nyomok rögzítése után a rendőrség kikérdezte a temetőhöz vezető kicsiny utcácska lakóit is.
A sírkert melletti egyik magánház biztonsági kamerájának felvételei, valamint az egyik megrongált síron felejtett sapka vezettek nyomra. A nagyváradi bűnügyi osztály nyomkövető kutyájának segítségével a temető melletti egyik kerten keresztül jutottak el a rendőrök az elkövetők házához. A helybéli 43 éves B. T. és nevelt fia, a 25 éves S. R. nagyobb mennyiségű alkohol elfogyasztása után ok nélkül követte el a rongálást. A vandalizmus nem nevezhető etnikai indittatásúnak, hiszen magyar és román feliratú síremlékek is áldozatul estek a magyar anyanyelvű elkövetők tettének. Az anyagi kár mintegy 25-30 ezer lej közötti, de ennél mindenképp nagyobb a hozzátartozók morális kára, valamint az elhunytak méltóságának megsértése.
Tőtős Norbert