Biciklisek barátai

Két évtizede hozta létre a margittai Salamon család a Bellotto néven bejegyzett vállalkozását. Bicikliülésekkel kezdték, ma már cégcsoporttá bővülve szabászattal is bővítették profiljukat. Az Országos Kerékpárszövetséggel is együttműködnek, ennek eredményeként a város a kerekezők országos túrájának egyik fontos állomása.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Idén áprilisban lesz 20 éve annak, hogy Salamonék céget alapítottak kerékpárülések és kerékpártáskák gyártására. Bérelt helyiségben kezdték el a munkát Margittán, majd Bályokon folytatták. Egy év elteltével a Szilágy megyei Ippon is nyitottak egy részleget, ahol kerékpáros nadrágokat készítettek. Eleinte bérelték a munkacsarnokot, később megvásárolták, és a nadrágokon kívül felső mezeket is varrtak. Tíz évvel ezelőtt a vállalatot újraszervezték, és Margittán a Caragiale (Malom) utcán vásároltak meg egy eléggé lerobbant épületet; ezt teljesen felújították, helyenként újraépítették, és ide helyezték át a cég székhelyét.
Az átszervezett vállalkozásból a család valamennyi tagja egy negyedrésszel részesedik: Salamon Sándor, Salamon Erzsébet, ifj. Salamon Sándor, Salamon Ottó. Bankkölcsönből sikerült megoldaniuk az újraszervezést, ez nem kevesebb mint 800 000 lejbe került. Teljesen új varrógépsort kellett beszerezniük, olyan eszközöket, melyek megfeleltek a piac akkori elvárásainak. A teljes gépsorcsere és átszervezés mintegy három évet vett igénybe. Eleinte külföldi partnerekkel dolgoztak együtt, főleg olaszokkal, mára már teljesen önállóak és függetlenek. Jelenleg 250 alkalmazottjuk van, ők a cégnek köszönhetően lehetnek létbiztonságban. A vállalaton belül még két céget hoztak létre: ezek a Bikeotto és a Confedi. Előző kerékpárüléseket gyárt, utóbbi pedig a szabászatot irányítja, és a mintázat nyomtatását végzi Ippon. A vállalkozások tulajdonosai azonosak, így cégcsoportot alkotnak.
A cég jelenleg is felfelé ívelő pályán van, mivel a profitot folyamatosan visszaforgatják, fejlesztésekre, új technológiákra költik. Ennek köszönhető, hogy a krízis alatt is talpon tudtak maradni. Naprakészek az adók fizetésével, és legalább egy évre előre terveznek. Pályázattal nyertek egy 10 ezer eurós, vissza nem térítendő támogatást, amiből a mintákat nyomtató gépsorokat modernizálták. Arra a kérdésemre, hogy mi kell egy sikeres vállalkozáshoz, Salamon Sándor így válaszolt: „Elsősorban reggeltől estig dolgozni, de kell hozzá a szakértelem, valamint a pontos és megbízható munka. Jó minőségű munkát kell végezni, hogy a vásárló partner mindig elégedett legyen. A termék feleljen meg az európai szabványoknak, és mindig időben le kell szállítani.”
Az árut saját kamionjaikkal szállítják, ugyanúgy a nyersanyagot is, így mindig be tudják tartani a határidőket. Nagyon fontos az is, mondta a cégvezető, hogy az alkalmazottak elégedettek legyenek a fizetéssel. Az elvégzett munka és a bérezés mindig arányos legyen. Olyanoknak kell lenni, mint egy nagy család, ahol a közös érdek a biztonság, és ezért mindenki a tőle telhető maximumot kell hogy adja. „Úgy érzem, mi valóban egy jól működő nagy család vagyunk” – értékelt az üzletember.
Mivel kerékpáros ruhákat és kellékeket gyártanak, úgy érezték, támogatniuk kell a kerékpárosokat. Salamon kapcsolatba lépett a hazai kerékpáros szövetséggel, és kezdetnek megtervezték és elkészítették a román nemzeti csapat teljes felszerelését. Utána ők készítették a felszerelést az olimpiai csapatnak is. Csak az anyagárat számlázták, a többit támogatásképpen ajánlották fel. Megtérült a befektetésük, mivel ismertté vált a termékük, így a hazai klubok döntő többsége ma már nem külföldről, hanem tőlük vásárol. A minőség ugyanolyan jó, sőt talán még jobb, mint az import cuccoké, de sokkal olcsóbban adják. Így mindenki jól jár.
Ismertségüknek köszönhetően sikeresen lobbiztak annak érdekében, hogy a Román Országos Kerékpártúra Margittát is érintse. Tavalyelőtt a város volt az érkezési, tavaly pedig a rajthely. Ez óriási lehetőséget adott a városnak is arra, hogy hazai és nemzetközi szinten ismertségre tegyen szert, mivel a túrán tucatnyi ország versenyzői vesznek részt. Már tárgyalnak a szövetséggel arról, hogy az idei túraútvonal térképén is szerepeljen Margitta. Erre van is esély. A rendezvénnyel nemcsak a város, hanem bizonyos szinten az egész megye reklámlehetőséghez jut. A cég a margittai kerékpáros klubot is folyamatosan támogatja – főleg felszerelésekkel –, és társtámogatókat keres számára a helyi vállalkozók körében.

Szőke Ferenc