Bemutatkozik a szalontai Kulin György Csillagászkör

Nagyszalonta egyik neves szülötte Kulin György, aki csillagászként nemcsak önmagának, hanem szülővárosának is kiemelkedő hírnevet szerzett. Az iránta való tisztelet kifejezéseként a tudós nevét vette fel a magyar iskolában két éve megalakult szakkör. Ennek tevékenységéről KISS MÁRIA, a csillagászkör egyik vezetője, az Arany János Elméleti Líceum aligazgatója mesélt lapunknak.

Kulin György 1905. január 28-án született, gyermekkorát Nagyszalontán töltötte, majd Budapesten tanult, és a fizikatudományok területén szerzett diplomát. Ezután kezdett a csillagászattal foglalkozni, és igen szép sikereket ért el. Lelkes kutatóként számos bolygót fedezett fel, s az első általa azonosított kisbolygót 1936-ban Salonta névre keresztelte. Kutatómunkája mellett a tudományág népszerűsítését is szívügyének tekintette, több száz fiatalnak mutatta meg a csillagos égbolt csodáit, az általa vezetett szakkörökön a lencsék csiszolási technikáját ismertette, diákjai saját maguknak készítettek távcsövet.
A város neves szülötte előtt tisztelegve két évvel ezelőtt, 2012. január 28-án az Arany János Elméleti Líceum égisze alatt alakult meg a Kulin György Csillagászkör. Alapítói: Kiss Mária és Csukás Mátyás, az Erdélyi Magyar Csillagász Egyesület (EMCSE) tudományos titkára, tagja a magyar középiskola vezetősége, a Pro Lyceum Alapítvány, a Bethlen Gábor Alap, az EMCSE és a Magyar Csillagász Egyesület (MCSE), Kulin Eszter (Kulin György lánya) és sokan mások. A csillagászkör célja Kulin György életének és munkásságának bemutatása, a csillagászat népszerűsítése.
A csillagászkör az Arany János középiskolában működik, külön egyesületként nincs bejegyezve. A fentebb tagként felsorolt civil szervezetek támogatják anyagilag a működését. „Rögtön megalakulásunk után pályáztunk a Bethlen Gábor Alapnál – emlékszik vissza Kiss Mária –, és nyertünk egy automata objektumkeresési és -követési funkcióval (GoTo rendszerrel) ellátott, 114/500-as Newton-reflektort. Ez volt első saját távcsövünk. Nemrégiben pedig felavattuk azt a 200/1000 mm-es Newton-reflektort, amelyet Mönich László magyarországi amatőr csillagász adományozott az EMCSE-nek. Az új év elején érkezett meg a távcsőhöz való állvány, ezt az EMCSE elnöke, Lőrincz Barnabás Csíkszeredából küldte Nagyszalontára. Támogatóinknak köszönhetően mostanra két távcsővel és négy binokulárral kémlelhetjük az égboltot.”
Az aligazgató elmondta, hogy a szakkörben általában kéthetente tart elméleti bemutatókat Csukás Mátyás, és ezeket az alkalmakat majdnem mindig távcsöves és szabadszemes égboltvizsgálás kíséri. A csillagászkör tevékenységét Kósa-Kiss Attilla helyi csillagász is segíti szaktudásával. Minden évben megünneplik Kulin György születésnapját, részt vesznek különböző nemzetközi csillagászati akciókban. Ilyen például A Hold éjszakája (International Observe the Moon Night – IOMN), a 2010 óta évente megrendezett nemzetközi Hold-figyelő rendezvény a tudományág népszerűsítésére. Tavaly október 12-én Nagyszalontán immár a második ilyen éjszakai foglalkozást tartották meg. Akárcsak az előző évben, tavaly is nagy érdeklődést mutattak a szalontaiak, kicsik és nagyok, diákok és nyugdíjasok, több mint 250-en jöttek el szombat este 8 órára a városháza elé, hogy megcsodálják a Holdat.
A Kulin György Csillagászkörben szívesen látják az új tagokat. A tevékenységek időpontjáról a Facebookon tájékozódhatnak az érdeklődők a Kulin György Csillagászkör Nagyszalonta nyílt csoportban, melynek mára már több mint 200 tagja van, vagy hívhatják a vezetőket telefonon (Kiss Mária: 0745/624–519, Csukás Mátyás: 0732/403–378). Legközelebb a névadó halálának (1989. április 22.) negyedszázados évfordulójáról emlékeznek meg, és az Arany János Elméleti Líceum vezetőségének javaslatára az április 26-án 10. alkalommal megrendezendő Tudományos Diákkonferencia is ennek az évfordulónak a jegyében fog zajlani. Ahogy Kiss Mária fogalmazott: „Szeretettel várunk mindenkit, hogy együtt kémleljük az eget, együtt járjuk be a csillagok világát!”