Múzeumi hét Nagyváradon

A nagyváradi Körösvidéki Múzeum és a hozzá tartozó közgyűjtemények is részt vesznek a Múzeumok Éjszakája nemzetközi kulturális eseményben. Az 1999-ben francia példa nyomán indult rendezvényt Nagyváradon is megtartják, az idén egy héten át, május 14-étől 20-áig.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Május 14-én, szerdán 11 órakor lesz a hivatalos megnyitó a Körösvidéki Múzeum régi székhelyén, a barokk palotában. Ugyanitt 11.30-kor mutatják be a múzeum művészeti részlegének évkönyveit (Crisia, Biharea, Nymphea) és két kötetet: Florina Ciure: Relaţiile dintre Veneţia şi Transilvania în secolele XVI–XVII.; Gruia Fazecaş: Studii de arheologie. In honorem Doina Ignat.
Május 15-én, csütörtökön 12-kor nyitják meg a szecesszió művészetének váradi jelentkezését bemutató, dísztárgyakból és bútorokból összeállított kiállítást Arta 1900 şi Oradea. Secession-ul címmel az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban (Nagysándor József, ma Aurel Lazăr utca 13. szám). A Körösvidéki Múzeum leendő székhelyén, a Rulikovszky út elején álló egykori hadapródiskolában 18–22 óra között videóvetítéseket tartanak White Canvas (fehér vászon) címmel.
Május 16-án, pénteken is folytatódnak a vetítések szintén 18–22 óra között az előbbi helyszínen. 18 órakor a Miron Costin utca 21. szám alatti Malomban nyitják meg a Rózsaszín Pasztilla csoport kortárs képzőművészeti kiállítását.
Május 17-én, szombaton 12 órakor kiállítás nyílik a barokk palotában A tűz civilizációja a Körösök vidékén címmel. A tárlat éjjel 1 óráig lesz látogatható. Közben 19.30-kor utcaszínházi előadást láthatnak Daniel Vulcu rendezésében, a címe: Bohócszerelem. A múzeumban láthatják a 3 méter magas Tűzsárkányt is, „akit” madridi alkotói hoztak el Váradra. A közgyűjteménynek helyet adó római katolikus püspöki palota dísztermét is megnyitják a látogatók előtt erre az éjszakára. Az Ady Endre Emlékmúzeumban 20 órakor kezdődő múzeumi esten Havas Judit irodalomtörténész, előadóművész műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Havas Judit több jelentős művész mellett Latinovits Zoltántól is tanult beszéd- és előadóművészetet, a Latinovits-iskola növendéke volt. A váradi emlékmúzeumban Ady Endre-versek hangzanak majd el, aztán lesz interaktív vetítés és élő tárlatvezetés. A Múzeumok Éjszakája körülbelül éjjel 2 óráig fog tartani.
Május 18-án, vasárnap, a múzeumi világnapon 18.30-kor kezdődik a francia és itáliai barokk művekből összeállított, Il fuoco d’amore (A szerelem tüze) címet viselő ünnepi koncert a Nagyváradi Állami Filharmónia nagytermében. Belépők a filharmónia jegypénztáránál kaphatók.
Május 19-én, hétfőn 18.45-kor kezdődik a Sover községi (Olaszország Dél-Tirol tartománya) La Valle Kórus előadása egyházi énekekből a görög katolikus Szent Mihály-székesegyházban (Beöthy Ödön, ma Iuliu Maniu utca), a püspökség, a Körösvidéki Múzeum és a dél-tiroli tiszteletbeli román konzulátus szervezésében.
Május 20-án, kedden 18.30-kor a Filharmónia Vegyes Kara és a La Valle Kórus együtt lép fel a filharmónia koncerttermében.
A 18-i gálakoncert kivételével minden rendezvényre a belépés ingyenes.