Kortárs költővel találkoztak a diákok

A Mihai Eminescu Főgimnázium olvasókörének tagjai a Gheroghe Şincai Megyei Könyvtár konferenciatermében PATAKI ISTVÁN kortárs költővel ismerkedhettek meg a Festum Varadinum keretében megszervezett író-olvasó találkozón.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A középiskolások a meghívott költő verseiből, írásaiból összeállított irodalmi műsorral kedveskedtek a szerzőnek, szemelgetve a világról, a nemzetről, a hazáról és önmagáról írt alkotásaiból. A fiatalokat Costin Diána franciatanár és Samarjai Enikő magyar szakos tanár készítette fel. A közel másfél órás találkozón Pataki István és a diákok között kötetlen beszélgetés alakult ki, a meghívott őszinte egyszerűséggel válaszolt a feltett kérdésekre. Amint Pataki hangsúlyozta, a költő nem lesz, hanem születik, és úgy véli, mindenkiben másképpen zajlik az alkotás, viszont a költői vénát életben kell tartani. A versírást nem lehet erőltetni, hanem amikor torlódnak benne a gondolatok, papírra kell vetni azokat. Elárulta, ő megmaradt a hagyományos eszközöknél, tehát nem számítógépbe gépeli be gondolatait, hanem egyszerűen papírra veti azokat. Hangsúlyozta, a költő is hétköznapi ember, nem határozza el előre, hogy mikor ír verset, de egy élmény (mint a születés, a halál, a szerelem stb.) megihleti, mivel kizökkentik a hétköznapi egyhangúságból.
Az ifjúsági kulturális rendezvény másnap kreativitási versennyel folytatódott a főgimnázium dísztermében, Ágoston Palkó Emese irodalomtanár szervezésében Lehetséges világok címmel.