A csillagászat napja Nagyszalontán

Minden év tavaszán és őszén, egy-egy előre meghatározott napot kineveznek a csillagászat nemzetközi napjának (Astronomy Day), amikor szerte a világban különböző programokkal próbálják népszerűsíteni az emberek körében ezt a tudományágat.

Idén május 10-én ünnepelték a tudományág kedvelői a csillagászatot, ebből az alkalomból Nagyszalontán is csillagászati megfigyelés zajlott a városháza előtt felállított távcsövek segítségével. Az Astronomy Day mozgalom Amerikából indult, célja a csillagászat népszerűsítése, hogy az emberek közelebbről is megismerkedjenek az égbolt csodáival.
A csillagászat nemzetközi napján Csukás Mátyás, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület tudományos főtitkára, Csukás Bálint, Kovács Klaudia tanárnő, valamint az Arany János Elméleti Líceum Kulin György Csillagászkörének közös szervezésben a hajdúváros lakosai is megcsodálhatták az égboltot és annak leírhatatlan szépségeit. A derült idő kedvezett az égbolt kémlelésének, így a rendezvényen résztvevő mintegy 118 érdeklődő nem csak a Holdat és a csillagokat nézhette meg egy kicsit közelebbről, hanem a Jupiter, a Mars és a Szaturnusz bolygók is megmutatták szépségüket mindazoknak, akik a távcsőbe pillantottak.