Nemzetközi holokauszt-konferencia az állami egyetemen

Zsidók az európai gettókban és lágerekben a II. világháború alatt – erről a témáról értekeznek a május 30-án, pénteken reggeltől estig tartó konferencián a Nagyváradi Egyetem tanácstermében.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A nagyváradi felsőoktatási intézmény a nagyváradi Eva Heyman Zsidóságtörténeti Kutatóközponttal, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségével, a franciaországi Paul Valery – Montpellier III Egyetemmel, a Nagyváradi Zsidó Hitközséggel, a Román Akadémia Erdélyi Tanulmányok Központjával, a Crişana Kulturális Egyesülettel, a Joint szervezet, a megyeszékhely, illetve Bihar megye önkormányzatának támogatásával szervezte meg a konferenciát. A 9.30-kor kezdődő ünnepélyes megnyitó és köszöntések után tizenkilenc egyetemi előadó ismerteti értekezéseit. Jönnek Romániából (a Nagyváradi Egyetemen kívül Kolozsvárról, Temesvárról, Jászvásárról, Marosvásárhelyről, Szatmárnémetibő), Franciaországból, Olaszországból, Lengyelországból, Magyarroszgáról és Szlovákiából.
Az előadások közötti szünetben, 12.30-kor a svájci Dr. Alexandru Şafran Alapítvány post mortem kitünteti dr. Mihai Marina volt nagyváradi főkonzult, 13.30-kor pedig a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége ismeri el oklevéllel, hogy a zsidó nép barátja Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és Antonio Faur, az Eva Heyman-központ igazgatója. A témához kapcsolódó könyveket mutatnak be 14.30-tól, majd folytatódnak az előadások este 8-ig.