Minden gyermekben rejtezik művészi adottság

Nagyvárad gyermekszemmel címmel fotópályázatot hirdetett 12-16 éves nagyváradi diákoknak az RMDSZ várad-újvárosi körzeti szervezete. A beérkezett pályamunkákból összeállított fotótárlatot május 31-én, szombaton délelőtt nyitották meg az újvárosi körzeti székházban, és a díjazottak átvehették ajándékaikat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Várad jellegzetességeit (épületeket, szobrokat, utcaképet, zöldövezeteket, virágokat stb.) mutathatták be képeken az ifjú fotóspalánták. Sauer Yvette, a kolozsvári Ion Andreescu Művészeti Egyetem harmadéves diákja, az ötletgazda elmondta: manapság nagyon elterjedt a digitális fotózás, amelyben rengeteg lehetőség rejlik. Az iskolákban általában nem sokat foglalkoznak az esztétikai érzék fejlesztésével, ezért gondolták úgy, hogy ezzel a pályázattal ösztönzik a tizenéveseket arra, hogy jobban megismerjék a fotográfiát, és hogy ezáltal kifejezhessék önmagukat. Érdekes, hogyan látják a várost a gyermekek. Némelyik fénykép több értelemmel is bír. Volt olyan pályázó, aki a hétköznapi dolgoknak adott sajátos művészi értelmet. Volt, akit a fény-árnyék játéka ragadott meg. Volt, aki a régi és az új értéket helyezte párhuzamba. Minden gyermekben rejtezik művészi hajlam, sok a jó képességű fiatal. A fotográfia pedig nemcsak dokumentálási eszköz, hiszen a képeknek van üzenetük, történetük, mondandójuk. A pályamunkákat Jakobovits Márta Ferenczy Noémi-díjas keramikus, képzőművész bírálta el, értékelte.
Házigazdaként Sauer András újvárosi körzeti elnök köszöntötte a tárlatnyitó résztvevőit. Mint mondta, az újvárosi körzet most ünnepli létrejöttének 24. évfordulóját, épp május 31-én alakult meg. Ezt az évfordulót és a közelgő gyermeknapot összehozták ezzel a kiállítással és az eredményhirdetéssel. Azt is közölte: a pályázat főtámogatója a Communitas Alapítvány. Emellett kaptak segítséget az Old Mill étteremtől, Barth Miklós ékszerésztől és Berényi Zsolttól. Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezetének vezetője az internet, a digitális világ hasznosságára és veszélyeire hívta fel a gyermekek figyelmét. Megjegyezte: minél narcisztikusabb valaki, annál interaktívabb az internetes közösségi oldalakon, amelyek egyszersmind menekülést is jelentenek sok fiatalnak. Az ifjak sokszor túlinformálnak ezeken az oldalakon, túlságosan kitárulkoznak, s ennek számos veszélye lehet. Fontos a biztonságos internetezés, meg kell ismerni a digitális világ jó oldalát, hogy annak legyen értelme, haszna.
Ezután nem maradt más hátra, mint a díjkiosztás. Harmadik helyezett lett Lakatos Zsófia (100 lej értékben kapott ékszer- és könyvajándékot), második helyre került Belényesi Andrea Vivien (200 lej értékben könyvjutalom és készpénz), első díjat nyert Veres Roland (300 lej értékben könyvajándék és készpénz). Emellett a Partium Alapítvány jóvoltából minden pályázó hathónapos előfizetést kapott a Biharország folyóiratra, amely a kezdeményezés médiatámogatója volt.