Nemcsak szaval, verset is ír

Nagyszalonta neves szülöttének emléke előtt tisztelegve az Arany János Művelődési Egyesület idén immár 19. alkalommal szervezte meg az Arany János Szavalóversenyt. A legkiemelkedőbb teljesítményt ZSORDA DOROTTYA nyújtotta, aki szavalataival lenyűgözte a zsűrit és méltán érdemelte ki a legjobbnak járó Arany János-díjat.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Zsorda Dorottya a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum VII. A osztályos tanulója, osztályfőnöke Szíjjártó Tünde, magyartanára Lozsádi Ibolya. Nagyon szereti a magyar nyelvet és irodalmat, szívesen olvas, sőt verseket, novellákat is ír.
– Honnan ered ez a mély szeretet a magyar nyelv iránt?
– Már kicsi koromban is nagyon szerettem a meséket, aztán amikor első osztályos voltam, szóba került, hogy induljak a mesemondóversenyen, de akkor még nem éreztem magamban elég bátorságot hozzá. Amikor harmadikos lettem, akkor már önszántamból indultam az Arany László Mesemondóversenyen, és a kategóriámban II. helyezést értem el. Negyedikes koromban a Kányádi-szavalóversenyen képviseltem Bihar megyét Varsolcon, és különdíjas lettem. Ezek a sikerek aztán olyan lendületet adtak, hogy utána már nem volt megállás, beleszerettem a magyar nyelvbe és szívesen indultam más versenyeken is.
– Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?
– Természetesen az Arany János-díjra, mert egyáltalán nem számítottam rá, hogy megnyerhetem. Persze vágytam rá, hogy egyszer én kapjam meg, de igazi meglepetés volt, hogy az idei erős mezőnyben valóban az én szavalatomat értékelte a legjobbnak a zsűri. Mindezért a sikerért köszönettel tartozom a magyartanárnőmnek, Lozsádi Ibolyának, aki jó tanácsokkal látott el és segített a felkészülésben, valamint az édesanyámnak, aki mindig biztatott és kitartott mellettem jóban-rosszban.
– Említetted, hogy szoktál verseket írni…
– Igen, ötödikes koromban kezdődött, akkor írtam az első verseimet, majd meséket, novellákat is írtam, és a mai napig szívesen foglalkozom írással. Volt már pár művem publikálva is. Vannak olyan verseim, amelyeket nem mutatok meg másnak, de sok olyan írásom is van, amit ha egyszer úgy alakulna, akár egy könyvben is örömmel megmutatnék.
– Milyen más hobbid van, amivel a szabadidődben szívesen foglalkozol?
– Nagyon szeretek táncolni, az Infinity tánccsoport tagja vagyok, velük egy igazi családot alkotunk. Mindig boldogan veszek részt a próbákon, igazi öröm számomra a tánc.
– A jövőben is szeretnél a magyar nyelvvel, illetve a tánccal foglalkozni?
– Nagy vágyam, hogy orvos legyek. A marosvásárhelyi vagy a kolozsvári orvosi egyetemen szeretnék majd tovább tanulni, így a versek és a tánc is csak hobbinak maradnak meg, s az orvostudományra szeretnék koncentrálni.