Villamosvezető és énekes Biharból

VARGA ISTVÁN „megasztár”, énekes és villamosvezető. Két lány, Anita és Kamilla boldog édesapja. Nemrég Bihartordán járt rokonlátogatóban, ezt az alkalmat használta ki a nagyrábéi művelődési ház, hogy meghívja egy fellépésre és találkozásra a közönséggel. Utána az intézmény kiállítótermében ültünk le egy rövid beszélgetésre.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

A tehetséges énekest egy ország zárta szívébe a televíziós tehetségkutató műsor 3. sorozata után. Pár év óta Warga Pisti a művészneve. Mindenki úgy emlékezik rá, hogy ő a rendkívül tehetséges, ámde egyszerű, őszinte, tiszta szívű villamosvezető.
– Nem véletlenül látogatott Biharországba, mi köti ehhez a régióhoz?
– Berettyóújfaluban születtem 1974-ben, egy kicsi kis faluban, Toldon éltünk. Öten voltunk testvérek, és a közeli Biharkeresztesre jártunk általános iskolába. Tudat alatt mindig is arra készültem, hogy egyszer énekes leszek. Az általános iskola elvégzése után felkerültem a fővárosba, de nem bírtam a kollégiumot. Végül 1992-ben az egész család felköltözött Budapestre. Szobafestő-mázolónak tanultam, és mellette magánórákat vettem, hogy az énekléshez szükséges hangképzést elsajátíthassam.
– Jelentős változást hozott az életében 1998?
– A sógorom villamosvezető volt, és szólt, hogy indul egy tanfolyam, ahol el lehet sajátítani ezt a hivatást, és én éltem a lehetőséggel. Szerettem a tanult szakmámat, de ezt még nagyobb kihívásnak éreztem. Öt hónap alatt megszereztem ezt a képesítést. Az 1-es villamost akartam vezetni, akkor még jó volt a pálya. Tanulás közben azt is megtapasztalhattuk, hogy óránként akár 80-90 km-es sebességgel is tudna menni a jármű, pedig akkor még az UV villamos volt, a kis „kávédaráló”, de már ezt kivonták a forgalomból. Ugyanebben az évben indult a Kifutó című tehetségkutató műsor, amelyből az egész ország megismert. Elton John dalát énekeltem, a Can You Feelt, középdöntős lettem. Ezután még két évig jártam énekelni az országban, majd öt év kihagyás után jelentkeztem a Megasztárba.
– Mit kapott attól a műsortól?
– Újra megismertek az emberek, és az önbecsülésemnek is használt, hogy 2500 jelentkezőből bekerültem a legjobb 12-be. Olyanokkal, mint Varga Feri, Puskás Peti, Rúzsa Magdi, Póka Angéla. Sajnos a harmadik kör után kiestem, de azóta is érzem az emberek szeretetét. A műsor után fél évig el tudtam tartani a családot az éneklésből, de aztán be kellett látnom, hogy a villamosvezetői fizetés a biztosabb, állandó jövedelmet jelent, és nem mellékesen szeretem is. Már nem „kávédarálót” vezetek, hanem a modern Tátra T5–C5-öt, amely három kocsiból áll, 70 tonnát nyom és 45 méter hosszú.
– Elég, ha „Én csak énekelek”?
– Persze ez nem elég, ez a dal szerepel egyebek mellett a Veled utazom című első CD-men, amelynek Weichinger Kálmán volt a producere. A második lemeznek, azaz CD-nek Kozma Tibor és Környei Attila volt a producere. Az csak különös véletlen, hogy Attila a volt R-Go-s kollégáját kérte fel a lemez megírására. Mint kiderült, még a Megasztár előtti időkből több olyan szerzemény lapult a fiókjában, amit a gitáros nekem írt. Ezek közül pár dal felkerült az új lemezre, köztük a Jöjj, ne hagyj el. Ezekhez a zenékhez már én írtam a dalszövegeket… De hiába a jó zene, ha a rádiók nem játsszák a dalaidat. Most sokat gyakorolok az új bandámmal, a Club Five-val, remélem, hamarosan hallanak rólunk.