Az elvarázsolt agyag

Kerámiákból nyílt kiállítás június 3-án, kedden délután a nagyváradi Tibor Ernő Galériában a Pro Familiae Alapítvány fazekas köre tagjainak alkotásaiból. Június 11-ig lehet megtekinteni a tárlatot.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Két éve alakult meg a Pro Familiae Alapítvány hagyományőrző fazekas köre. Az alapítvány vezetője, Jakabffy Emma rendszeresen szervez foglalkozásokat. Egy esztendeje különösen intenzív a tevékenység. Mostanra igazán lelkes kis csapat forrott össze az agyag megformálásának bűvöletében. Minden csütörtökön 9–17 óra között alkotnak, tanulnak a Körös (mai nevén Tudor Vladimirescu) utca 78. szám alatti műhelyben, s igyekeznek elsajátítani a fazekasmesterség régi jó fortélyait, csínját-bínját. A kör tagjait Tóth Tibor székelyhídi fazekasmester tanítja, aki a váradi tárlatnyitóra is eljött.
A vernisszázson Mierluţiu Emília, a Tibor Ernő Galéria alkotói közösségének egyik művésze, rajztanár, a kerámiakör lelkes tagja mondott köszöntőbeszédet. Van abban valami meseszerű, ahogyan az agyag átalakul, átlényegül – hangsúlyozta. Roppant érdekes, ahogyan egy kupac agyagból a forgó korongon valamilyen tárgyat lehet létrehozni. Csöppet sem könnyű ez a művelet. Hozzáfűzte: „Idomítjuk az anyagot Tóth Tibor fazekasmester irányításával.”
Jakabffy Emma elmondta: szeretné, ha továbbra is ilyen lelkesen folytatódna ez a tevékenység. Megjegyezte: nemrégiben ellátogattak egy nemzetközi kerámiatárlatra, és volt mit megcsodálni, hiszen gyönyörű alkotásokat hoztak létre a fazekasdinasztiák képviselői. Hozzátette: „Egyszer majd nekünk is lesz dinasztiánk.” Amint elhangzott: annak örülnének a legjobban, ha mások is csatlakoznának még hozzájuk, akik kedvet éreznek a fazekassághoz, hiszen a kör nyitott, bárki részt vehet a csütörtöki műhelyfoglalkozásokon. Evvel kapcsolatban a 0724/032–975-ös telefonszámon lehet érdeklődni.
A tárlatnyitón fellépett a biharpüspöki Juhász Gyula Általános Iskola énekkara. A negyedikes, ötödikes és hatodikos diákok verses-zenés műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek, többek között elhangzott egy, a fazekasságról szóló népdal is.
A kiállításon láthatók szemet gyönyörködtető használati és dísztárgyak, korsók, bokályok, gyertyatartók, tányérok, megcsodálhatók Mierluţiu Emília kerámiából és textilből létrehozott képzőművészeti kreációi, Tóth Tibor alkotásai, a révi fazekasoknak a jellegzetes fehér agyagból készült hagyományos munkái.