Magyar–román projektben újul meg a rogériuszi piac és a debreceni inkubátorház

A Magyar–Román Határon Átnyúló Együttműködési Program (HURO) keretében megújul a nagyvárad-rogériuszi piaccsarnok, és vállalkozói inkubátorházat alakítanak ki a volt debreceni kamarai székházból – közölte a hajdú-bihari kamara elnöke szerdán Debrcenben a projektnyitó rendezvényen.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Miklóssy Ferenc emlékeztetett arra, hogy a 7,7 millió euró összköltségvetésű fejlesztés - amelyre közösen pályázott Nagyvárad önkormányzata és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az Európai Uniónál - szeptember végére készül el. A kamarai elnök elmondta: az elmúlt években jól működött a magyar–román határ menti együttműködés, egyebek mellett ennek keretében nyertek forrást a debreceni új kamarai székház felépítéséhez is. A két ország gazdasági kapcsolatairól szólva elmondta, hogy a magyar-román kereskedelmi forgalom évente eléri a 7 milliárd eurót, ebből 2 milliárd eurós a magyar aktívum. Tóth Attila, a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke szerint "életszerű" pályázatok valósultak meg az elmúlt években a HURO-projektek keretében, amelyekben nagy szerepet vállaltak a határ két oldalán lévő önkormányzatok és a gazdasági kamara.
Az új uniós költségvetési időszakban a pályázatok irányító hatósága átkerül Magyarországról Romániába - jelezte az alelnök, és a további hatékony, gyors együttműködés érdekében reményét fejezte ki, hogy a hatóságnak Nagyvárad ad majd otthont. Iván Gábor projektmenedzser elmondta: a határ két oldalán megvalósuló projekt keretében a nagyváradi piaccsarnokban magyar, a debreceni vállalkozói inkubátorházban romániai vállalkozóknak is adnak helyet. Tervezik közös agrár és élelmiszer-ipari klaszter létrehozását is - tette hozzá.
A nagyváradi polgármesteri hivatal képviselője arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy megkezdődtek a Rogériusz lakónegyedbeli piac felújításának kivitelezési munkálatai. Az új vásárcsarnokot a téli ünnepekre tervezik átadni - fűzte hozzá. Képünkön a többszintes létestmény látványterve.