Pályi napok emlékműavatással

Istentisztelettel, második világháborús emlékmű avatásával kezdődött június utolsó szombatján délután Hegyközpályi község kétnapos ünnepe.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Katona János helyi lelkipásztor elmondta, hogy az 1685-ös teljes falurombolás után a pár életben maradt pályi lakos évek múltán visszajött, és elkezdte újraépíteni a falut. Az alapítólevelet közel 300 évvel ezelőtt, július 4-én írták alá, ezért is ünneplik a községi napokat ebben az időszakban.
A turulmadaras második világháborús emlékmű annak a kilenc hegyközpályi lakosnak állít emléket, akik az oroszok áldozatául estek. A lelkipásztor beszélt a turulmadár legendájáról, majd zenés, verses műsorral tették még ünnepélyesebbé az eseményt.
Az emlékműnél Somogyi Lajos polgármester köszöntötte a meghívottakat, majd Cseke Attila és Szabó Ödön parlamenti képviselők mondtak beszédet. Szabó Ödön nagyon találóan jegyezte meg, hogy míg a háborúban a pályiak fegyverrel a kezükben álltak helyt és védték a közösség érdekeit, addig ma másfajta módszerekkel, békével, kitartással kell küzdenünk a közösség létéért, fennmaradásáért.
A községi napok a hegyközszáldobágyi akácos erdőben folytatódtak, zenével, tánccal, sportrendezvényekkel színesítve a helyiek életét.