Ha nyár, akkor várszínház Nagyváradon

Harmadik évadát kezdi meg a Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál. Július 26-ától hat héten át egy-egy estére kínál színvonalas kikapcsolódást a váradi és a megyebeli magyar közönségnek. Jegyek és bérletek szerdától, vidéken csütörtöktől kaphatók.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Ismét élettel telik meg a nagyváradi vár Csonka-bástyájában kialakított nyári színház az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a nyíregyházi Mandala Dalszínház és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) együttműködésének köszönhetően. A 23. Mandala Nyár részeként immár harmadszor szerepel a nyári szórakoztató előadássorozat színhelyeként a bihari megyeszékhely. A szervezők nevében Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Dobos László, a nyíregyházi társulat vezetője, Debreczeni Sándor szervező és Erőss Ádám NMD-elnök tájékoztatott a részletekről.
A tavalyi közönségsiker hatására ezen a nyáron hat darabot hoznak el Váradra, van közöttük klasszikus musical (A padlás) a Mandala repertoárjából, bohózat (Nejcserés támadás, Kölcsönkérő), új darab bemutatója (Mozart szerelmei) és „zenés életkép” Mikó Istvánnal. Hozzá hasonló jeles magyarországi színművészek lépnek majd fel a várbeli színpadon, mint például Gregor Bernadett, Harsányi Gábor, Gergely Róbert, Cseke Katinka, Almássi Sándor, Kökényessy Ágnes, Besenczi Árpád. Augusztus 21-én, a debreceni virágkocsik váradi felvonulásának estéjén az István, a király klasszikus rockoperát viszik színre, címszerepben újra Varga Miklóssal.
Az előadások mindig este 9-kor kezdődnek, a szervezők esőnapról is gondoskodtak. Egy jegy 15 lej – az előadás kezdete előtt a helyszínen sem lesz drágább, a hat előadásra szóló bérlet pedig 50 lej. Bérletet és jegyeket válthatnak Nagyváradon az RMDSZ megyei irodájában és az NMD-székhelyén (a Sas-palota I. emeletén, illetve az alagsorban) 9–17 óra között, a Gekko Pubban (Körös, ma T. Vladimirescu u. 40. szám) viszont 17 órától éjjel 1-ig, továbbá Élesden, Érmihályfalván, Margittán, Nagyszalontán és Székelyhídon a helyi RMDSZ-székházakban.
Amint a szervezők elmondták, szeretnék felmérni a további igényeket, ezért a nézők kérdőíven mondhatnak véleményt a rendezvényről. A kérdőv tombolaszelvényként is szolgál: az elérhetőségüket megadók közül pedig kisorsolnak öt családot, amelyeket szeptember első hétvégéjén Nyíregyházán látnak vendégül a Mandala bemutatóján (A csúnya lány), előtte pedig a múzeumfaluban és az állatparkban tölthetnek tartalmas órákat.
A váradi nyári színházi fesztivál támogatója a Communitas Alapítván, de az NMD – a korábbi évekhez hasonlóan – pályázott a megyei önkormányzat anyagi segítségére, és Szabó Ödön tudatta, hogy tárgyalnak a városkasszából történő finanszírozásról is. A rendezvény programját a diákszervezet Facebook-oldalán követhetik nyomon, de lesznek plakátok, szórólapok szállodákban és panziókban is.
Az előadások programja:

Július 26., szombat 21 óra: Presser–Sztevanovity: A padlás – félig mese, félig musical, a Mandala Dalszínház előadása;
Augusztus 2., szombat 21 óra: Bencsik Imre – Straub Dezső: Nejcserés támadás – vígjáték két részben, a Gergely Theáter előadása;
Augusztus 8., péntek 21 óra: Pozsgai Zsolt: Mozart szerelmei – játék két részben;
Augusztus 17., vasárnap 21 óra: Luigi Pirandello – Mikó István: Vadmadár – zenés életkép;
Augusztus 21., csütörtök 21 óra: Szörényi–Bródy: István, a király – rockopera két részben;
Augusztus 28., csütörtök 21 óra: Ray Cooney – John Chapman: Kölcsönkéró, avagy helycserés támadás – bohózat két részben.