Bihardiószegi projekt a faluturizmusért

Több mint nyolcmillió lej az értéke annak a Bihardiószegen májusban bemutatott projektnek, melynek célja szakképzés és munkahelyteremtés az agroturisztikai ágazatban Bihar és Kovászna megyében.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere a projektindítón elmondta, hogy a községben tartják majd meg a tanfolyamokat, melyeken kétszáz személy vehet részt. A polgármester azt is elmondta, hogy a községet Kovászna megye tanácsa kérte fel a programban való részvételre. A projektismertető rendezvényen Pásztor Gyöngyi kolozsvári szociológus, csapatkoordinátor arról tájékoztatott, hogy a vele együtt héttagú, három szakértőből és három asszisztensből álló csapat egyebek mellett kidolgozza Bihar és Kovászna megye agroturisztikai munkahelyteremtő stratégiáját, illetve a közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiákat is, ugyancsak a projekt részeként.
Régióközi együttműködéssel valósul meg a 18 hónapig tartó projekt, melyben a Kovászna megyei önkormányzat és az ottani foglalkoztatási ügynökség, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület, a LAM Alapítvány, az OTP Consulting Románia és természetesen Bihardiószeg a partnerek, mondta Gönczi József, a projekt szakmai vezetője. Terveik szerint a képzett szakemberek segítségével azoknak is lehetőségük nyílik majd megismerkedni a falusi környezettel, akiknek nincsenek ott rokonaik, mondta a projektvezető.
A szakképzésben részt vevőknek nyújtanak egyebek mellett munkaerő-piaci tájékoztatást, vállalkozásfejlesztési képzést, turisztikai vállalkozásfejlesztési tanácsadást. Az említett tanfolyamok elvégzésével idegenvezetői és agroturisztikai dolgozói szakképzést kapnak a jelentkezők. Megyénkben 240 fős a célcsoport, vidéki lakosokból áll, kétszázan pedig az ingyenes képzésen is részt vehetnek. A tervek szerint a képesítéseket megszerzők 18,2 százaléka helyezkedhet majd el alkalmazottként vagy saját vállalkozásában a falusi vendéglátás területén.
A projektnyitónak egyébként Kun Géza portája adott otthont, és Mados Attila bemutatott két helyi vállalkozót is, Székely Szabolcsot, akinek jóvoltából disznóhúsból készült finomságokból is kóstolót kaptak a jelenlévők, és Fiók Sándor méhészt, majd diószegi ételekkel-italokkal vendégelték meg a projektindító résztvevőit.