Téglajegyekkel a Szacsvay-szobor talapzatának megóvásáért

Megyeszerte gyűjtést indított az RMDSZ a nagyváradi Szacsvay-szobor talapzatának restaurálásához szükséges pénz előteremtésére. A szövetség városi, körzeti szervezeteinél, illetve a tagdíjbeszedőknél lehet téglajegyeket venni.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Margó Ede 1907. március 15-én felavatott, majd 1937-ben lebontott, de 1942-ben visszaállított alkotása a nagyváradi és a Bihar megyei magyarság szimbolikus értékű emlékműve; környezete, az Ezredévi emléktér (ma Libertăţii tér) nemzeti ünnepeink méltó színtere. Az 1948–49-es forradalom és szabadságharc mártír országgyűlési jegyzőjének, a Biharsályiban született Szacsvay Imrének állít emléket, akinek – amint a talapzaton álló feliraton is olvasható, „csak egy tollvonás volt a bűne”. A bronzszobor talapzatát kikezdte az idő, repedések, törések éktelenítik, s amint a műemléki restaurálásban is jártas Jakabffy László mérnök vizsgálatából kitűnik, ezek már veszélyeztetik az emlékmű stabilitását.
Az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön számolt be az állagmegóvás anyagi fedezetének előteremtésére indított gyűjtésről. Téglajegyeket bocsátottak ki 5, 10, 50, 100, 200 és 500 lejes értékben, ezek megvásárlásával – lehetőségeihez mérten – bárki hozzájárulhat a renováláshoz. Az ügyvezető elnök nem titkolta, hogy a kezdeményezéssel nyomást szeretnének gyakorolni a megyeszékhely önkormányzatára, hiszen a szobor a városé, ennek a feladata lenne a helyreállítás. Kérvényt is benyújtottak Jakabffy mérnökkel azért, hogy a restaurálás idejére adja a város az RMDSZ kezelésébe a műemléket. Legjobb esetben három hónap, de legfeljebb egy év alatt végezhetnek a munkával. Azt is jó néven vennék, ha a költségek egy részét fizetnék a városkasszából. „Minden megoldásra nyitottak vagyunk” – tette hozzá Szabó Ödön.
A téglajegyekkel Nagyváradon a körzeti szervezetek tagbegyűjtői fogják felkeresni a tagságot, vidéken is gyűjtenek. A székházakban személyesen is megvehetők a téglajegyek. Aki a legnagyobb címletűnél is többel akarja támogatni a nemes célt, oklevelet kap. Az ügyvezető elnök elmondta még, hogy a római katolikus és a református püspökökkel is egyeztettek, s a történelmi magyar egyházak támogatják a kezdeményezést. A Varadimun Kulturális Alapítvány partnerként szintén az ügy mellé állt, a civil szervezet pályázhat a finanszírozásra. Az előzetes számítások szerint 61 000 lejbe (nagyjából 15 ezer euróba) kerül az állagmegóvás. Szabó kijelentette: hiszi azt, hogy Bihar megyében van legalább 12 000 magyar, aki 5 lejt rászán erre a célra.