Környezetszépítés és -rombolás

Nagyszalonta központi tömbházainak udvarán az egyik tömbsor előtt szépen zöldellő kis virágoskertet kaptunk lencsevégre a napokban. A piaccsarnok környékén pedig vandálok irtották a facsemetéket.

Miután a nagyszalontai önkormányzat rendbe tétette a városközponti tömbházak környékét, leaszfaltozták az udvart, parkolóhelyeket alakítottak ki, és elkészültek a gyalogjárók is, a körzet lakói közül néhányan virágokat ültettek lakóhelyük elé. A lépcsőház bejáratához muskátlik kerültek, a virágágyásban árvácskák, rózsafák kaptak helyet, és szépségükkel ékesítik az udvart. Szemet gyönyörködtető látvány fogadja tehát a környékre érkezőket, a virágok kellemes illata pedig a lelket is felüdíti.
A tömbház lakóinak odafigyelése, gondossága követendő példaként szolgálhat sokak számára, hiszen városszerte számos olyan kihasználatlan virágágyás van még, amely kiváló „otthona” lehet néhány szép növénynek.
Az elöljáróság törekvése a városszépítésre szemmel látható, de az eredményességhez nélkülözhetetlen, hogy a lakosság is megtegye a magáét. Legalább annyit, hogy ha már maga nem szépíti a környezetét, tartsa tiszteletben mások munkáját, ne tegye tönkre azt, ami elkészült. Sajnos azonban vannak olyanok, akik mit sem törődve a közösséggel, rongálnak, anyagi károkat okoznak.
A napokban a piaci csarnok közelében található kis facsemetéken vezette le valaki a fölösleges energiáit, és öt kis fát tört ketté. Fotónkon jól látszik, hogy az éppen csak növekedésnek induló növények miként pusztultak el az erőszakos, ártó kezek nyomán.
Az elkövető szégyenletes viselkedése megbotránkoztató, hiszen sokkal inkább védeni kellene a környezetet. A tettes kilétét egyelőre homály fedi.