Vezetőcserék több iskola élén

Bihar megye tanintézeteinek 20 százalékában változik ősztől az igazgató, aligazgató személye. Részletesebben a magyar iskolákat érintő változásokról KÉRY HAJNAL megyei főtanfelügyelő-helyettest kérdeztük.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Biharban 51 olyan tanintézet van, amelyet magyar igazgató és/vagy aligazgató vezet. Ezekbe a 2014/15-ös tanévtől már beleszámolták a nagyváradi művészeti iskola, a tenkei Nicolae Jiga Középiskola, a révi líceum és a belényesi Nicolae Popoviciu Általános Iskola új magyar aligazgatóit is. A minisztériumi jóváhagyás azonban még várat magára. Kéry Hajnal megyei főtanfelügyelő-helyettes érdeklődésünkre elmondta, a magyar tanintézeti vezetők körén túl az inspektorátuson az eddigiek mellett még egy és fél állást tölthetnek be magyar pedagógusok, továbbá kettőt az eddigi másfél helyett a Pedagógusok Házában.
A megye iskoláinak, óvodáinak egyötödében lesz ősztől új vezető, zömében az eddigiek lemondása, nyugdíjba vonulása miatt. Az esetek nyolc százalékában az oktatás eredményességének reményében állítanak új embert a posztra – például Alsólugason –, de olyan is van, aki szakmai előmenetel okán válik meg az igazgatói széktől. Új igazgatója lesz a szalárdi iskolának, mert lemondott az eddigi tisztségviselő, és szintén lemondás miatt lesz váltás a váradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola, az Ady Endre Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Református Középiskola, illetve a székelyhídi Petőfi Sándor Középiskola aligazgatói tisztségében.
A főtanfelügyelőt és a helyetteseit a szaktárca nevezi ki, a szaktanfelügyelőket, igazgatókat és aligazgatókat pedig a tanfelügyelőség. A változásokat hivatalossá tevő minisztériumi rendeletre várnak most.