Két év kihagyással újra épül a hollószegi gát

Kilenc méter magasra emelik az idén a Topa-patakon épülő időszakos víztározó gátjának magasságát. PÁSZTOR SÁNDOR vízügyi államtitkár és CLAUDIU POP prefektus a helyszínen tájékoztatta a sajtót a létesítmény jelentőségéről.

jordancheap4sale jordancheap4sale.com
growsunlight growsunlight.com

Három évvel ezelőtt láttak hozzá a Topa-patak medrében Hollószeg település közelében egy időszakos víztározót építéséhez, hogy megóvják az ártól a völgyben rendszeresen elöntött falvakat, községeket. Pásztor Sándor akkor a Körösök Vízügyi Igazgatóságát vezette, most államtitkárként sikerült elfogadtatnia a minisztériummal a beruházás folytatását, és ehhez 3 millió lejt ki is utaltak az államkasszából. A pénzből további 3 méterrel megemelik a korábban 6 méter magas gátat.
A Magyarcséke (Ceica) községhez tartozó Hollószeg (Corbeşti) falun is átfolyó Topa a megye vízügyi kockázati térképén a leginkább veszélyes folyóvizeként szerepel, több tíz kilométeren át gyűjti magába a hegyoldalak csapadékvizét, emiatt nagy esőkben nagyon rövid idő alatt hatalmasra nőhet, és eddig is gyakran tett kárt az ár a völgyében fekvő településeken (Bihardobrosd, Szombatság, Pusztahollód). Tavaly a már hat méter magas gáton is átcsapott az áradat, egy munkagépet is magával sodort, a roncsok még kilátszanak az épülő védmű kövei alól.
A 2011-ben elkezdett beruházásra korábban 6-7 millió lejt költöttek – mondta Claudiu Pop prefektus –, de két éve elapadt a minisztériumi pénzforrás. A folyóvölgyet 50 méter szélességben elálló gát alapja 78 méter hosszan fekszik a talajon, felfelé keskenyedik, lépcsőzetesen szűkül. A koronája már csak 6 m széles lesz. Pásztor Sándor elmagyarázta, hogy a kész védmű 29 méter magas lesz, és 1,2 millió köbméter vizet tud majd visszatartani. A mostani, 9 méteres magasságban már 120 ezer köbméter vizet tud megfogni. A teljes beruházás 19 millió lejbe kerül, s ha jövőre is kerül rá pénz az államkasszában, két év múlva átadhatják.
A védmű miatt a patakmederben haladó eddigi utat lezárták, és újat építettek magasan a partoldalban, a gát koronájának szintjén. A kivitelező a Repcon cég, a megyében az egyetlen, amelynek hidrotechnikai munkálatokra képesítése van. Mircea Nistreanu, az igazgató elmondta, hogy a gát tömörített bazaltkőből készül, az alapja hosszában medret hagytak a pataknak, tehát az átlagos vízhozamot folyamatosan biztosítja a létesítmény, ám visszafogja a hirtelen lezúduló nagy vizeket. A meder betonozott „bejáratánál” a gát fölött erős vasrács állja útját a lesodródó farönköknek, szikláknak, hogy ne torlaszolják el a víz útját, illetve ne roncsolják a védművet. A bazaltot pár kilométerrel feljebb a hegyoldalból fejtik ki és törik apróbbra. A gát vízzel érintkező oldalát porózus betonnal fedik majd, és a tározó partját is lebetonozzák.
Elhangzott még, hogy az időjárás mellett az erdőirtás is fokozott áradásveszélyt okoz. A Topa-völgyében is meggyűlt a bajuk a gátépítőknek kezdetben az erdei úton haladó faszállítmányokkal, nem fértek tőlük az építőanyagot fuvarozó kamionok – mesélte az államtitkár. Végül megállapodtak, a nap mely részében ki közlekedjen az egyetlen sávon. A régi út felszámolásával és az új kiépítésével állítólag elkerülik a környéket a fások.